Ukrajinski komandant: Situacija u Bahmutu i ​​oko njega pravi pakao

Rat u Ukrajini – 375. dan

38968 pregleda 53 komentar(a)
Detalj iz Marijupolja, Foto: Reuters
Detalj iz Marijupolja, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.03.2023. 21:59h
Završeno
20:05h

Uprkos do sada neviđenim sankcijama Zapada i ratu u Ukrajini, najbogatiji Rusi su uglavnom nastavili da uvećavaju svoje bogatstvo.

15:21h

Kijev je saopštio da se njegove trupe i dalje drže u "paklenoj" borbi za Bahmut.

Ukrajinske trupe ojačavaju položaje zapadno od Bahmuta u pripremi za moguće povlačenje, ali tu odluku još uvijek nisu donijeli.

Volodimir Nazarenko, ukrajinski komandant u Bahmutu, rekao je da nije bilo naređenja za povlačenje i da se "odbrana drži", ali u sumornim uslovima, prenosi Rojters.

"Situacija u Bahmutu i ​​oko njega je pravi pakao, kao i na cijelom istočnom frontu", rekao je Nazarenko u video snimku objavljenom na Telegramu.

Kancelarija predsjednika Volodimira Zelenskog saopštila je da je razgovarao o operaciji sa načelnikom Generalštaba i komandantom kopnenih snaga Ukrajine, koji su se "založili za nastavak odbrane i daljeg jačanja pozicija u Bahmutu".

12:16h

Ukrajinske vlasti saopštile su danas da su oborile 13 eksplozivnih dronova iranske proizvodnje od ukupno 15 koje je Rusija lansirala preko noći.

"Ruski osvajači su napali Ukrajinu sa dronovima tima Šahed-131/136 sa sjevera", saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Ukupno je zabilježeno 15 lansiranja bespilotnih letjelica, a uništeno 13 "Šaheda".

Kako je saopštila kijevska vojna uprava, dronovi su lansirani na ukrajinski glavni grad, ali su svi oboreni i nije bilo žrtava i štete.

Vlasti su dodale da je isporuka zapadnih sistema protivvazdušne odbrane pomogla da se Ukrajina efikasnije suoči s tim pretnjama u poslednjih nekoliko nedjelja.

(BETA)

11:30h

Američki sekretar odbrane Lojd Ostin rekao je da grad Bahmut na istoku Ukrajine više ima simboličnu važnosti od operativne i da njegov pad neće nužno značiti da su Rusi promijenili tok ove rata.

"Mislim da je to više simbolična vrijednost nego strateška i operativna", rekao je Ostin novinarima tokom posete Jordanu, prenosi Rojters.

10:02h

FSB tvrdi da je organizator navodnog ubistva Denis Kapustin, ruski državljanin rođen 1984. godine, koji živi u Ukrajini i djeluje pod kontrolom ukrajinske službe bezbjednosti SBU.

08:42h

Ruski rezervisti vjerovatno koriste "lopate" za borbu "prsa u prsa" u Ukrajini zbog nedostatka municije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije, a prenosi BBC.

Krajem februara, rezervisti su opisali kako im je naređeno da napadnu ukrajinske pozicije "naoružani samo vatrenim oružjem i lopatama", navodi ministarstvo u svom najnovijem obavještajnom ažuriranju.

Ono pominje lopatu poznatu kao MPL-50, alat koji je dizajniran 1869. godine i malo se promijenio od tada.

"Smrtonosnost ovog alata posebno je mitologizovana u Rusiji", saopštilo je ministarstvo.

Nastavak upotrebe lopate "kao oružja naglašava brutalne i niskotehnološke borbe koje su karakterisale veći dio rata", navodi se u saopštenju.

"Ovo je vjerovatno rezultat toga jer Rusiji nedostaje municije", navode.

BBC dodaje i da nije mogao nezavisno da provjeri ove izvještaje, a Ministarstvo nije dalo informacije o tome gdje su se takve borbe odvijale.

08:39h

Zašto je tako mnogo prodavnica zapadnih brendova u Moskvi sada zatvoreno Iz "tehničkih razloga" glasi uobičajeno objašnjenje. Neke firme su preuzeli ruski vlasnici i preoblikovali brend.

Povezani članci

06. Mart 2023.

Dnevnik iz Moskve - grada u kojem nema rata

07:39h

Ministar odbrane Rusje Sergej Šojgu posjetio je Marijupolj, grad u ukrajinskoj Donjeckoj oblasti koji su prošle godine poslije višemjesečne opsade zauzele ruske snage.

To je saopošteno iz Ministarstva odbrane Rusije, a prenosi Rojters. 

07:38h

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je i 375. dan - šta se juče dešavalo u ovom sukobu možete pogledali na linku ispod.

Bonus video: