Poljski novinar: Vojtila prije nego je postao papa Jovan Pavle II prikrivao slučajeve pedofilije

"Ovo što ste otkrili je revolucionarno, jer pokazuje da su utemeljene sumnje koje su godinama postojale, da je Ivan Pavle II znao da problem postoji i puno prije nego što je postao papa"

6738 pregleda 1 komentar(a)
Papa Jovan Pavle II 2004., Foto: Shutterstock
Papa Jovan Pavle II 2004., Foto: Shutterstock

Kardinal Karol Vojtila bio je upoznat sa slučajevima pedofilije u Poljskoj katoličkoj crkvi prije nego što je 1978. bio izabran za papu, objavio je privatni poljski kana lTVN, a prenosi Hina.

Kao kardinal i biskup Krakova, budući papa Jovan Pavle II bio je upoznat sa slučajevima pedofilije koje su počinili sveštenici u njegovoj eparhiji, ali ih je premještao od župe do župe kako bi izbjegao skandal, navodi autor istrage Mihal Gutovski.

Jednog od sveštenika budući papa poslao je u Austriju sa pismom preporuke bečkom kardinalu Francu Konigu u kojem je izostavio optužbe za pedofiliju.

U okviru istrage Gutovski je razgovarao sa žrtvama sveštenika pedofila i njihovim bližnjima, kao i zaposlenicima u biskupiji.

Citirao je i dokumente nekadašnje komunističke tajne policije SB, kao i rijetke dokumente Crkve kojima je imao pristup.

Navodi da je Krakovska nadbiskupija odbila da mu odobri pristup arhivi.

Nije to prvi put da je Poljska crkva odbila da da na uvid tražene dokumente, pa čak i kada su to zatražila pravosudna tijela ili javno povjereništvo zaduženo za istragu slučajeva pedofilije, piše agencija AFP.

Jedan od svjedoka događaja, koji je govorio pod uslovom da ostane neimenovan, potvrdio je da je lično obavijestio kardinala Vojtilu o slučajevima pedofilije koje je počinio sveštenik 1973. godine.

"Vojtila je najprije htio da bude siguran da to nije laž. Zatražio je da o tome nikome ne govorim i rekao da će se on za to pobrinuti", rekao je taj muškarac i dodao da ga je kardinal jasno upitao može li afera da se zataška.

"Ovo što ste otkrili je revolucionarno, jer pokazuje da su utemeljene sumnje koje su godinama postojale, da je Ivan Pavle II znao da problem postoji i puno prije nego što je postao papa", rekao je Tomas Dojl, nekadašnji američki katolički sveštenik, stručnjak za kanonsko pravo i autor prvih izvještaja o zlostavljanju koje je počinio katolički šveštenstvo u Sjedinjenim Američkim Državama.

"On je sa tim trebao da bude upoznat, ali nije bilo dokaza. I evo, sada imamo dokaz", kaže Dojl.

Knjiga u kojoj su iznesene slične optužbe na teret Karola Vojtile treba da se u srijedu pojavi u Poljskoj. Knjiga u kojoj su objavljeni rezultati istrage koju je sproveo holandski novinar Eke Overbek, naslovljena je "Maxima Culpa (Preveliki grijeh), Ivan Pavle II je znao".

Posljednjih godina Poljsku crkvu potreslo je više afera pedofilije, a uglavnom su ih razotkrili novinari. Vatikan je kaznio više visoko pozicioniranih članova poljske crkvene hijerarhije.

Papa Jovan Pavle II preminuo je 2005. godine.

Bonus video: