Kilidždaroglu izlazi na crtu Erdoganu

Turska opozicija izabrala birokratu za predsjedničkog kandidata na izborima i obećava povratak na parlamentarni sistem

15825 pregleda 0 komentar(a)
Kemal Kilidždaroglu, Foto: Rojters
Kemal Kilidždaroglu, Foto: Rojters

Turska šestočlana opozicija izabrala je birokratu Kemala Kilidždaroglua da pokuša da okonča dvodecenijsku vladavinu predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana na predstojećim izborima, nakon velikih unutrašnjih sukoba oko izbora kandidata.

Lojalni i dugogodišnji šef Republikanske narodne partije (CHP), Kilidždaroglu će pokušati da pobijedi Erdogana na izborima koji bi trebalo da budu održani sredinom maja, uprkos kritikama da ovaj 74-godišnji ekonomista nema političko umijeće ni harizmu koji su potrebni da osujeti Erdoganov populizam.

Kilidždaroglua je za predsjedničkog kandidata izabrao Nacionalni savez, opozicioni blok koji se sastoji od njegove CHP zajedno sa nacionalističkom Dobrom partijom i nekoliko manjih partija koje su se odmetnule od Erdoganove Partije pravde i razvoja (AKP) koje su se udružile kako bi zbacile Erdogana i obećale povratak na parlamentarni umjesto predsjedničkog sistema.

Izbori predstavljaju rijetku priliku za opoziciju da dovede u pitanje vladavinu Erdogana i njegove AKP, u trenutku kada su na udaru kritika zbog reakcije na srmtonosni zemljotres u kojem je stradalo 45000 ljudi.

Istraživanja nakon zemljotresa su pokazala mali pad popularnosti AKP i blagi porast podrške opozicionim partijama, prvenstveno CHP i Dobroj partiji.

Saopštenje da će se Kilidždaroglu kandidovati protiv Erdogana uslijedilo je nakon višednevih javnih sukoba unutar opozicije, i nakon odluke uglednog opozicionara Merala Aksenara da napusti savez zbog moguće kandidature Kilidždaroglua. Aksenar, bivši ministar unutrašnjih poslova i lider Dobre partije, kazao je da kandidovanjem Kilidždaroglua opozicija rizikuje da potpuno izgubi izbore i prošle nedjelje je pozvao da umjesto njega bude kandidovan gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu ili gradonačelnik Ankare Mansur Javas. On je navodno pristao da se vrati u opozicioni savez nakon što je dogovoreno da Imamoglu i Javas zajedno budu kandidati za potpredsjednika.

Selim Sazak, politički konsultant kazao je za “Gardijan”: “Ko će glasati Kilidždaroglua zbog Imamoglua i Javasa? To je velika nepoznanica. Na kraju niko ne gleda drugo ime na listi. Ko je glasao za Bajdena zbog Harisove, ili za Trampa zbog Pensa?

Bonus video: