Mađarska sada podržava kandidaturu Švedske za prijem u NATO

Mađarski poslanici nisu ranije bili voljni da podrže zahtjeve Švedske i Finske za prijem u NATO jer su se iz te dvije države "širile laži" o stanju demokratije u Mađarskoj

1990 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Delegacija Parlamenta Mađarske koja je u posjeti Švedskoj je poslije današnjeg sastanka s predsjednikom švedskog parlamenta Andreasom Norlenom saopštila da će Budimpešta podržati kandidaturu Švedske za prijem u NATO.

Mađarski poslanici nisu ranije bili voljni da podrže zahtjeve Švedske i Finske za prijem u NATO jer su se iz te dvije države "širile laži" o stanju demokratije u Mađarskoj. Međutim, mađarska delegacija je danas nagovijestila da će parlament u Budimpešti ipak ratifikovati zahtjev Švedske da postane članica NATO-a.

Zamjenik predsjednika mađarskog parlamenta Čaba Hende je za švedsku novinsku agenciju TT izjavio da Mađarska "podržava članstvo Švedske u NATO".

"Jasno je da mađarska vlada, predsjednik, premijer i većina poslanika u parlamentu podržava članstvo Švedske u NATO-u", izjavio je on.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je iz Brisela izjave mađarskih poslanika.

Delegacija Parlamenta Mađarske se sastala i sa švedskim ministrom spoljnih poslova Tobijasom Bilstromom koji je rekao da "pretpostavlja da će ratifikacije doći ubrzo" navodeći kraj marta kao očekivani datum.

Mađarska delegacija planira da posjeti i Finsku kako bi razjasnila svoje stavove.

Osim Mađarske, Turska je jedina članica NATO-a koja još nije ratifikovala odluku o prijemu Švedske i Finske u NATO.

Bonus video: