Prigožin: Ukrajina sprema kontraofanzivu u Bahmutu

Rat u Ukrajini – 379. dan

34331 pregleda 23 komentar(a)
Ukrajinski vojnik u blizini Bahmuta, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnik u blizini Bahmuta, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.03.2023. 22:07h
Završeno
17:27h

Evropska unija će uskoro morati da odluči o još jednom povećanju fonda koji se koristi za kupovinu oružja za Ukrajinu, rekao je u petak visoki zvaničnik EU, dodajući da bi sljedeće povećanje moglo da iznosi 3,5 milijardi eura.

Prema planu koji je izradio visoki predstavnik za vanjsku politiku i bezbjednost Žozep Borelj, države EU bi dobile finansijske podsticaje u vrijednosti od milijardu eura da pošalju više oružja u Kijev, dok bi još milijardu evra finansiralo zajedničku nabavku novih granata, prenosi Rojters.

17:26h

Švajcarska vlada saopštila je da neće promijeniti svoju dugogodišnju politiku zabrane prenosa oružja proizvedenog u Švajcarskoj u treću zemlju uprkos rastućem pritisku zemalja da ga izveze u Ukrajinu, prenosi Rojters.

"Savezno vijeće je posvećeno vrijednostima švajcarske neutralnosti i nastaviće da radi na tome da se ostvare prednosti neutralnosti", navodi se u saopštenju.

17:06h

Šef ruske plaćeničke Vagner grupe Jevgenij Prigožin izjavio je da Ukrajina priprema kontraofanzivu u blizini Bahmuta.

"Da, dobro je poznata činjenica da neprijatelj sprema kontraofanzivu. Naravno, činimo sve da do toga ne dođe", napisao je Prigožin na društvenim mrežama, a prenosi Rojters.

12:32h

Veći dio glavnog grada Ukrajine, Kijev, ponovo ima struju nakon najnovijeg ruskog raketnog napada na energetski sistem države u kome je poginulo šest osoba, saopštili su danas zvaničnici, kako prenosi agencija Beta

12:20h

Papa Franjo rekao je da rat u Ukrajini "podstiču imperijalni interesi, ne samo interesi ruske, već i drugih".

U objavljenim djelovima intervjua za švajcarsku televiziju RSI, koja će se emitovati u nedjelju, papa je naglasio da je spreman da razgovara sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom da bi ga pozvao na mir, prenosi Rojters.

12:19h

Rat u Ukrajini – 379. dan. Rusija je u četvrtak izvela masovne napade na ukrajinsku infrastrukturu. U Moskvi kažu da je to bila odmazda za prošlonedjeljni napad na rusku Brjansku oblast koja se graniči sa Ukrajinom. Kijev ocjenjuje da su ruski raketni napadi pokušaj terorisanja civila i da će odgovorni biti kažnjeni.

Bonus video: