Uprkos dojavi, policija dozvolila ubici da zadrži oružje

Nakon masovnog ubistva u Njemačkoj, pokrenuta debata o tome kako je napadač mogao zakonito posjedovati oružje uprkos strožim zakonima i tome što je policija ranije upozorena na njegovo ponašanje

20573 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Napadač koji je u Hamburgu usmrtio šest osoba prije nego što je izvršio samoubistvo u dvorani Jehovinih svjedoka, poznat je odranije policiji čiji su pripadnici prije dva mjeseca nakon anonimne dojave u kojoj se upozorava na njegovo mentalno zdravlje razgovarali sa njim, ali nijesu procijenili da mu treba oduzeti oružje.

Autor anonimnog pisma je, kako ističe “Gardijan”, izrazio zabrinutost zbog uznemiravajućeg ponašanja čovjeka, kojeg su mediji identifikovali kao Filip Fuš, ističući da je bijesan na pripadnike crkve kojoj je pripadao i bivšeg poslodavca, zbog čega su dvojica policajaca došla u nenajavljenu posjetu 7. februara.

Ubistvo u Hamburgu
foto: REUTERS

Policajci su tražili na uvid dozvolu za oružje, a takođe su provjerili da li su oružje i municija propisno odloženi, što je i bio slučaj osim jednog metka zbog čega je dobio verbalno upozorenje. “Cijela situacija policajcima nije ukazivala ni na kakve mentalne probleme”, kazao je Ralf Mejer načelnik policije u Hamburgu. “Upravo suprotno, oni su sa njim razgovarali o nizu stvari poput uređenja stana i tome slično i na kraju su ga verbalno upozorili zbog manjeg prekršaja”.

”Iako su kolege iz kontrole naoružanja postupile profesionalno na osnovu dojave i lično procijenili situaciju, moramo se kritički osvrnuti na cijeli proces, a iznad svage na pravne procedure i uslove za dalje djelovanje”, kazao je Mejer.

Filip Fuš, za kojeg su lokalni mediji objavili da se amaterski bavio streljaštvom i radio kao poslovni konsultant, u četvrtak veče je u ubilačkom pohodu usmrtio četvoricu muškaraca i dvije žene starosti od 33 do 60 godine, kao i nerođenu djevojčicu čija je majka preživjela.

U prvom masovnom ubistvu u modernoj istoriji Hamburga, povrijeđeno je i osam osoba od čega su četiri u težem stanju, što je podstaklo strahove da bi broj mrtvih mogao rasti. Među povrijeđenima su žena koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće i koja je izgubila bebu, kao i jedan državljanin Ukrajine i jedan državljanin Ugande.

Motivi napada ostaju nepoznati, ali su zvaničnici kazali da je napadač i ranije izrazio mržnju prema Jehovinim svjedocima. On je, kako prenosi Rojters, nekada bio član njihove zajednice a odrastao je u religioznoj porodici na jugu Njemačke.

”On je bivši pripadnik Jehovinih svjedoka koji je dobrovoljno napustio zajednicu prije godinu i po, ali očigledno ne na lijep način”, saopštila je policija.

Napadač iz Hamburga je imao poluautomatski pištolj marke “Hekler Koh” za koji je imao dozvolu, ističe Rojters. Policija je pretresom njegovog stana, nakon napada, pronašla još 15 napunjenih spremnika za municiju.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi feser najavila je novi zakon o posjedovanju oružja
Ministarka unutrašnjih poslova Nensi feser najavila je novi zakon o posjedovanju oružjafoto: REUTERS

U saopštenju Jehovinih svjedoka navodi se da je vjerska zajednica “duboko pogođena stravičnim napadom na njene pripadnike poslije službe u Dvorani kraljevstva u Hamburgu”.

Vlasti su saopštile da je u trenutku napada u dvorani bilo 50 osoba, a da je policija reagovala silovito rasporedivši 950 policajaca zbog toga što je na jednom od prvih snimaka djelovalo da ima još napadača. Kasnije se ispostavilo da je Fuš djelovao sam.

Stanovnici Hamburga juče su polagali cvijeće ispred mjesta napada, dok su forenzičari odnosili tijela stradalih.

Njemačka je pretrpjela niz masovnih ubistava proteklih godina kao i zavjeru naoružane grupe za zbacivanje vlade. Poslije tih napada njemačka vlada je uvela strože zakone za dobijanje oružja a vlada je najavila planove za uvođenje većih kontrola.

U februaru 2020. jedan napadač navodno povezan za ekstremnom desnicom usmrtio je devet osoba, uključujući i imigrante iz Turske, u zapadnom gradu Hanau prije nego što je ubio svoju majku i izvršio samoubistvo.

U oktobru 2019, napadač je ubio dvije osobe kada je otvorio vatru ispred jedne sinagoge u istočnom gradu Haleu na jevrejski praznik Jom Kipur.

Prema zvaničnim podacima u Njemačkoj, u kojoj živi oko 84 miliona stanovnika, ima preko 940 000 registrovanih vlasnika privatnog oružja. Snažna lovačka i tradicija oružanih sportova je važan dio kulture u toj zemlji, ističe Rojters.

Streljačko udruženje DSB ima oko 1,35 miliona članova u 14.200 klubova širom zemlje.

U Njemačkoj, osobe starije od 18 godina bez kriminalne istorije mogu dobiti dozvolu za posjedovanje oružja ukoliko ispune određene zakonske uslove. Oni podrazumijevaju bezbjedno odlaganje oružja kao i opštu psihološku procjenu. Vlasti takođe mogu sprovoditi nenajavljene obilaske vlasnika oružja radi provjere da se vlasnici pridržavaju zahtjeva.

Njemačka je zadnji put promijenila zakon o posjedovanju oružja 2020, kada su zabranjene određene vrste spremnika za municiju. U okviru promjena uvedene su i provjere svakih pet gdoina kako bi se utvrdilo da li je posjedovanje oružja i dalje opravdano.

Njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Feser kazala je juče da će zakon o strožoj kontroli posjedovanja oružja propisivati detaljni test psihološke podobnosti i dodala da niz napada posljednjih godina ukazuje na potrebu za novim zakonom.

Bonus video: