Lavrov: Susjedi Rusije da shvate da je opasno svrstavanje sa SAD

Ruski šef diplomatije, u svjetlu protesta u Gruziji, upozorio saveznike iz bivših sovjetskih republika

13188 pregleda 10 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Rojters
Sergej Lavrov, Foto: Rojters

Rusija je juče upozorila saveznike širom bivšeg Sovjetskog Saveza na opasnosti svrstavanja sa Sjedinjenim Državama nakon onoga što je Moskva opisala kao pokušaj puča uz podršku zapada u Gruziji sličan ukrajinskoj “majdanskoj” revoluciji 2014.

Autoritet Rusije je doveden u pitanje u nekoliko susjednih država i tradicionalnih saveznika Moskve nakon što je predsjednik Vladimir Putin poslao trupe u Ukrajinu u februaru prošle godine, ističe Rojters.

U Tbilisiju, hiljade Gruzijaca izašle su na ulice tri noći zaredom u znak protesta protiv zakona o “stranim agentima” koji je prijetio da podrije napore zemlje da uspostavi bliže veze sa Evropom.

Sa protesta protiv zakona o stranim agentima u Tbilisiju
Sa protesta protiv zakona o stranim agentima u Tbilisijufoto: REUTERS

”Vrlo je slično kijevskom Majdanu”, kazao je juče ruski šef diplomatije Sergej Lavrov za državnu televiziju, govoreći o majdanskoj revoluciji 2014. godine u kojoj je svrgnut proruski predsjednik Ukrajine. “Meni djeluje kao da sve te zemlje koje se nalaze oko Ruske Federacije treba da izvuku zaključke koliko je opasno krenuti putem ka ulasku u zonu odgovornosti, zonu interesovanja Sjedinjenih Država”.

Rojters ističe da ovi komentari ukazuju na stepen nervoze u Moskvi zbog slabljenja autoriteta počev od Jermenije i Azerbejdžana u Južnom Kavkazu do Kazahstana i Tadžikistana u Centralnoj Aziji.

Putin je rat u Ukrajini opisao kao egzistencijalnu borbu sa Zapadom za budućnost i Rusije i bivših sovjetskih država oko kojih od 1991. obigravaju Sjedinjene Države, NATO, EU i Kina.

Vašington, Brisel i NATO tvrde da legitimno grade veze sa državama koje su postale nezavisne nakon pada Sovjetskog Saveza - i da se mnoge od njih plaše od mnogo moćnijeg susjeda, Rusije.

Vjekovima, Rusija je bila vrhovni arbitar dešavanja na teritoriji koja je skoro tri vijeka bila sastavni dio Ruskog Carstva, a zatim i Sovjetskog Saveza, ističe Rojters.

Međutim, u ovom trenutku ruska vojska je zauzeta u Ukrajini. Putinovi protivnici tvrde da bi rat mogao pokrenuti novu fazu sovjetskog kraha koja može izazvati haos širom Rusije i omogućiti rivalima da bivše satelite Moskve okrene ili ka zapadu ili prema Kini.

Lavrov je kazao da Vašington i generalno zapad žele da kazne Rusiju jer je smatraju “previše nezavisnim igračem” koji osporava hegemoniju Sjedinjenih Država. On je kazao da su događaji u Gruziji orkestrirani spolja i motivisani pokušajem zapada da preotme tradicionalne saveznike Rusije.

On je kazao da je gruzijski zakon o stranim agentima, od kojeg je parlament odustao, upotrijebljen kao uvod za “početak onoga što je suštinski pokušaj nasilne smjene vlasti”. Lavrov svoje tvrdnje nije potkrijepio dokazima, a opozicioni političari i demonstranti u Gruziji poriču da su bilo čije marionete. Oni tvrde da se prosto ne slažu sa predlogom zakona i da žele zapadnu budućnost koju Rusija, koja je 2008. godine ratovala sa Gruzijom, ne nudi.

Bonus video: