Istraživanja pokazuju da je većina građana protiv: Francuski senat usvojio Makronov predlog penzione reforme

Nakon što je Senat usvojio predlog zakona, razmotriće ga zajednički odbor poslanika donjeg i gornjeg doma parlamenta, vjerovatno u srijedu, 15. marta

5067 pregleda 7 komentar(a)
"Okončati kapitalizam" - grafit u Parizu protiv penzione reforme, Foto: Reuters
"Okončati kapitalizam" - grafit u Parizu protiv penzione reforme, Foto: Reuters

Francuski senat usvojio je u subotu uveče, 11. marta, plan penzione reforme predsjednika Emanuela Makrona sa 195 glasova "za" i 112 "protiv", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ključna odredba ovog predloga zakona je podizanje starosne granice za penzionisanje za dvije godine, na 64 godine starosti.

Gornji dom francuskog parlamenta glasao je o tekstu nakon sedmog dana protesta širom zemlje protiv plana.

Većina građana se protivi predloženoj reformi, pokazuju istraživanja javnog mnjenja.

Nakon što je Senat usvojio predlog zakona, razmotriće ga zajednički odbor poslanika donjeg i gornjeg doma parlamenta, vjerovatno u srijedu, 15. marta.

Ako se odbor usaglasi oko teksta, konačno glasanje u oba doma će vjerovatno biti održano u četvrtak, ali ishod glasanja i dalje je neizvjestan u donjem domu, Narodnoj skupštini, gdje su Makronovoj stranci potrebni glasovi saveznika za većinu.

Za srijedu su planirani dodatni štrajkovi i protesti širom zemlje.

Međutim, ukoliko Makronova Vlada ne prikupi potrebnu većinu, moglo bi se primijeniti rijetko korišćeno i vrlo kontroverzno ustavno sredstvo, poznato kao član 49/3, da progura zakon bez glasanja.

Član 49 pododjeljak 3 Ustava Francuske bavi se administrativnim angažmanom "de responsabilite" (preuzimanjem odgovornosti), koji dozvoljava izvršnoj vlasti da iznudi usvajanje zakonodavnog teksta osim ako opozicija ne uvede glasanje o nepovjerenju, koji ima male šanse da bude usvojen, jer podrazumijeva i raspuštanje zakonodavne vlasti do novih izbora.

Ovaj dio ustava kako je ranije pisao francuski Le Mond dozvoljava premijeru, "nakon razmatranja Savjeta ministara", da progura predlog zakona kroz Nacionalnu skupštinu bez glasanja. Jedina alternativa da se spriječi usvajanje zakona je rušenje vlade. Kada premijer pokrene ovu proceduru, poslanici imaju opciju da u roku od 24 sata podnesu predlog za izglasavanje nepovjerenja. Ako se dobije većina glasova, zakon se odbacuje i vlada pada. Sljedeći logičan potez bi bio da predsjednik raspusti Skupštinu i raspiše prijevremene izbore.

Bonus video: