Zelenski: Situacija na istoku Ukrajine bolna, budućnost nam zavisi od tih bitaka

Rat u Ukrajini – 382. dan

33535 pregleda 12 komentar(a)
Ukrajinska vojska u okolini Bahmuta, Foto: Reuters
Ukrajinska vojska u okolini Bahmuta, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.03.2023. 22:13h
Završeno
21:31h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da budućnost te zemlje  zavisi od ishoda bitaka na ključnim tačkama na istoku.

"Na istoku je veoma teško – veoma bolno. Moramo da uništimo vojnu moć neprijatelja. I uništićemo je", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

"Bilohorivka i Marinka, Avdijevka i Bahmut, Vuhledar i Kamjanka -- i druga mjesta na kojima se odlučuje kakva na budućnost čeka. Gdje se borimo za budućnost svih Ukrajinaca", kazao je Zelenski, prenosi Rojters.

20:42h

Viceadmiral Francuskih oružanih snaga Erve Bležan koji obučava ukrajinske trupe na sjeveru Njemačke, kazao je novinarima da se Kijev suočava sa najopasnijom fazom rata od početka same invazije, dok drže front protiv, kako kaže, "cunamija od više od 300.000 ruskih boraca".

"Kada budu bili u mogućnosti da uključe bolje tenkove poput Leoparda, moći će da se probiju i razmišljaju o kontranapadu", rekao je Bležan, kazavši da je uvjeren da će njemački tenkovi biti ključni element u ukrjainskoj proljećnoj ofanzivi.

Njemačka je u januaru pristala da isporuči tenkove Leopard, koji se smatraju jednim od najboljih u arsenalu Zapada, prenosi Rojters.

Prošle nedjelje, ministar odbrane Njemačke Boris Pistorijus kazao je da će svih 18 modernih tenkova Leopard 2 A6 koje je Berlin obećao stići u Ukrajinu prije kraja marta.

19:16h

Češki predsjednik Petr Pavel kazao je tokom posjete Slovačkoj da bi lakše bilo opravdati ulazak Ukrajine u Evropsku uniju kao ekonomski, socijalni i kulturni potez nego vojni, kada bi bila primljena u NATO.

"Mnoge zemlje slažu se s tim da Ukrajinu treba pozvati u zapadni blok što prije. Mislim da članstvo Ukrajine ili bilo koje zemlje u Evropskoj uniji može lakše da se objasni onima koji to ne žele kao ekonomski, socijalni i kulturni korak, a ne vojni. Sigurno je da eventualni prijem Ukrajine u EU neće izazivati toliko kontroverzi kao razmišljanja o njenom prijemu u NATO", kazao je Pavel češkoj agenciji ČTK.

Pavel je upozorio da Ukrajini počinju da nedostaju municija i oružje i da je nužno da joj se pomogne onim što joj je potrebno za uspješnu odbranu i eventualno za ofanzivu, da pokuša da obnovi kontrolu nad svojom teritorijom i granicama.

"Prije svega to su oklopna borbena vozila, protivavionska i protivraketna odbrana jer vidimo kako masovni napadi na civilnu infrastrukturu imaju za cilj da parališu Ukrajinu i koliko ljudskih života i materijalnih žrtava odnose", rekao je Pavel. On je dodao da za razliku od Rusije koja ima svoju proizvodnju i logistički problem da isporuči municiju na front, Ukrajina nema mogućnosti da proizvede municiju, a potrebno joj je dnevno oko 10.000 artiljerijskih granata.

17:39h

Rusija se ne protivi da se proširi crnomorski Sporazum o žitaricama, ali samo u periodu od 60 dana, novinska agencija RIA Novosti citirala je zamjenika ministra spoljnih poslova Rusije u ponedeljak, na kraju dana razgovora između Rusije i predstavnika Ujedinjenih nacija u Ženevi.

Trenutna faza dogovora, koja olakšava izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, usred sukoba sa Rusijom, završava se 18. marta i može se produžiti samo uz rusku dozvolu, prenosi Rojters.

Izmjena: 17:41h
17:18h

Evropska unija je za još šest mjeseci produžila važenje sankcija uvedenih odgovornima za podrivanje odnosno ugrožavanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine, saopštio je danas Savjet EU.

Odlukom tog tijela, sankcijama se produžava trajanje do 15. septembra 2023. godine. Restriktivnim mjerama obuhvaćena su 1.473 lica i 205 entiteta, a sankcije se za fizička lica, sastoje u zabrani putovanja u zemlje EU.

Ostale mjere su zamrzavanje imovine na teritoriji EU i zabrana da se licima i entitetima omogućava pristup fondovima i drugim ekonomskim resursima, navodi se u saopštenju Savjeta EU.

Kada je otpočela ruska invazija na Ukrajinu, EU je drastično proširila postojeće sankcije protiv Rusije sa ciljem da značajno oslabi ekonomsku bazu te zemlje, liši je pristupa kritičnim tehnologijama i tržištima i značajno joj umanji mogućnost da vodi rat.

Savjet EU je ocijenio da agresija Rusije protiv Ukrajine predstavlja "flagrantno kršenje Povelje Ujedinjenih nacija" i da je Ukrajini i njenom narodu nanijela "ogromnu patnju i razaranja".

"Rusija mora smjesta da zaustavi svoj užasavajući rat", dodaje se u saopštenju.

16:44h

Nova runda pregovora delegacije Rusije i najviših zvaničnika Ujedinjenih nacija održava se danas u Ženevi u pokušaju da se produži sporazum o izvozu žitarica od vitalnog značaja za snabdijevanje hranom u svijetu, a koji ističe 18. marta.

Šef humanitarne službe UN Martin Grifits i šefica UN za trgovinu Rebeka Grinspan bili su domaćini timu koji je predvodio zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin u kancelarijama UN u Ženevi.

15:31h

Trenutno nema uslova da situacija u Ukrajini pređe na mirovni kolosijek, apsolutni prioritet za Rusiju je postizanje ciljeva specijalne operacije, a trenutno je to moguće samo vojnim putem, saopštio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Odgovarajući na pitanje da li su takvi predlozi tačni i da li mogu da dovedu do okončanja sukoba, Peskov je rekao: "Ne, ne mislimo tako", prenosi N1.

Ranije je bivši predsjedavajući Minhenske bezbjednosne konferencije Volfgang Išinger pozvao na "pokretanje mirovnog procesa" za Ukrajinu, napominjući da je u tu svrhu potrebno stvoriti kontakt grupu od predstavnika zapadnih zemalja.

15:10h

Kineski predsjednik Si Đinping planira da sljedeće nedjelje prvi put posjeti Rusiju kako bi razgovarao sa predsjednikom te zemlje, Vladimirom Putinom.

09:17h

Situacija oko Bahmuta i dalje je teška, ali ukrajinske snage odbijaju sve pokušaje Rusije da zauzme grad, izjavio je u komandant ukrajinskih kopnenih snaga general-pukovnik Oleksandr Sirski.

Kako prenosi Rojters on je to napisao na Telegramu.

"Svi neprijateljski pokušaji da zauzmu grad odbijaju se artiljerijom, tenkovima i drugim vatrenim sredstvima", dodao je.

Sirski je naveo i da ruska plaćenička Vagner grupa "napada iz više pravaca pokušavajući da probije odbranu ukrajinskih trupa i tako napreduje ka centralnim djelovima grada.

Rojters dodaje da nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri ovaj izvještaj.

09:16h

Počeo je 382. dan rata u Ukrajini. Šta se dešavalo juče možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: