Stariji vozači pod lupom: Koliko su sigurni za volanom?

Evropska komisija predviđa da stariji od 70 godina mogu da izvade vozačku dozvolu na najviše pet godina, i da moraju biti redovno testirani. To nailazi na protivljenje iz njemačke Vlade

3478 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija predviđa da stariji od 70 godina mogu da izvade vozačku dozvolu na najviše pet godina, i da moraju biti redovno testirani. To nailazi na protivljenje iz njemačke Vlade.

"Ne smatram dobrom ideju da se vozači stariji od 70 godina bez posebnog povoda redovno pozivaju na kontrole sposobnosti upravljanja motornim vozilom“, rekao je njemački ministar saobraćaja Folker Vising za tabloid Bild.

Time se ovaj liberal suprotstavio predlogu smjernica EU o povećanju sigurnosti u saobraćaju kojima bi Unija da prepolovi broj smrti na drumu do 2030. godine, te da do 2050. godine dođe do idealnog cilja – da niko ne gine u saobraćaju.

Delić tih velikih planova, koje bi mnogi nazvali utopijom, jeste da se vozačke dozvole za osobe starije od 70 godina ubuduće izdaju na najviše pet godina. Pre produženja bi onda trebalo ispitati da li su stariji sugrađani još sposobni da upravljaju automobilom.

Brisel predviđa da države članice mogu kontrole da vrše i učestalije, kao i da same odrede kakve su to kontrole – da li medicinski pregled ili, recimo, lična procjena samog vozača.

Vising odbacuje medicinske testove

Njemačkom ministru Visingu je dovoljno šta kažu sami vozači. "Mnogi stariji sugrađani su vrlo iskusni i oprezni vozači. Zato je i dalje po ovom pitanju vjerujem u ličnu odgovornost vozača. Obvezne ljekarske testove, kako to predlaže Evropska komisija odbacujem u potpunosti“, rekao je on.

Istog mišljenja je automobilski klub ADAC, najveća institucija takve vrste u Evropi koji već godinama brani svoje najvernije mušterije, starije vozače, od mogućeg gubitka vozačke dozvole.

"Smatram diskriminacijom da se starije osobe samo na osnovu starosti obavezuju na medicinske testove“, kaže jedan od čelnika ADAC Gerhard Hilebrand. On dodaje da bi osobe koje učestvuju u saobraćaju morale da se "kritički s vremena na vrijeme zapitaju jesu li sposobne za vožnju“.

Simbol pripadnosti društvu

U tako visok stepen lične odgovornosti malo ko vjeruje, čak i kad ljudima oslabe refleksi ili vid. "Ko će još sam od sebe priznati da vožnja više nije za njega i dobrovoljno predati vozačku dozvolu vlastima?“, pita se minhenski dnevnik Merkur.

Jer posebno u Njemačkoj, gdje automobil igra veću ulogu u svakodnevici nego drugdje, posjedovanje vozila i vožnja su za mnoge starije osobe jedan od simbola ravnopravne pripadnosti zajednici.

Prema statistikama, stariji sugrađani učestvuju u svega petnaestak odsto saobraćajnih nesreća, što je daleko manje od njihovog udjela u društvu.

No, kritičari kažu da je to zato što rjeđe voze nego mlađi, a da su nesreće u kojima učestvuju stariji vozači po pravilu bitno teže. Navodi se da su stariji od 75 godina koji učestvuju u saobraćajnoj nesreći u tri četvrtine slučajeva krivci za tu nesreću.

"Dramatično postaje od 75. godine“, kaže i Zigfrid Brokman, koji pri udruženju osiguravajućih društava vodi istraživanje saobraćajnih nezgoda. To je, naravno, statistički prosjek, kaže on. "Ima osamdesetogodišnjaka koji mogu odlično da voze, ili 65-godišnjaka koji već imaju teškoće.“

Smjernice EU još nisu stupile na snagu, a tek bi onda trebalo vidjeti kada bi članice EU morale da ih primijene. I kako će postupiti Njemačka. Moguće da će ovo biti još jedan predmet svađe u vladajućoj koaliciji.

Bonus video: