Desetine hiljada mladih ljekara počelo trodnevni štrajk širom Engleske

Britanska medicinska asocijacija navodi da su plate mlađim doktorima pale 26 odsto po realnim vrijednostima od 2008. godine dok su na rekordnom visokom nivou količina rada i spiskovi čekanja pacijenata. Oni kažu da zamor od prekomjernog rada i britanska kriza troškova života tjera desetine ljekara dalje od javne zdravstvene službe

4407 pregleda 3 komentar(a)
Detalj protesta, Foto: Reuters
Detalj protesta, Foto: Reuters

Desetine hiljada mlađih ljekara počelo je trodnevni štrajk širom Engleske što će izazvati opšte poremećaje u britanskim državnim bolnicama i klinikama.

Mlađi ljekari predstavljaju 45 odsto svih doktora u britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS). Kad oni štrajkuju znači da će hiljadama pacijenata biti otkazani pregledi i operacije.

Britanska medicinska asocijacija navodi da su plate mlađim doktorima pale 26 odsto po realnim vrijednostima od 2008. godine dok su na rekordnom visokom nivou količina rada i spiskovi čekanja pacijenata. Oni kažu da zamor od prekomjernog rada i britanska kriza troškova života tjera desetine ljekara dalje od javne zdravstvene službe.

Dvadesetdevetogodišnja Rebeka Lisman, na stažu na ginekologiji i akušerstvu rekla je da mlađi ljekari samo traže da dobiju platu koja odgovara njihovoj stručnosti.

"Mi volimo NHS i ja ne želim da radim u privatnoj službi, ali mislim da vidimo eroziju javnih usluga", rekla je ona.

Drugi zdravstveni radnici uključujući bolničare organizovali su štrajkove posljednjih mjeseci da traže bolje plate i uslove.

Prema podacima Nacionalne zdravstvene službe više od 100.000 pregleda već je odloženo ove zime kao rezultat štrajka bolničara.

Medicinski direktor engleskog NHS-a Stiven Pauis rekao je da će ovonedjeljni 72-očasovni štrajk imati najozbiljniji uticaj i da će izazvati "velike poremećaje".

Rekao je da će vjerovatno neki dio njege pacijenata od raka biti pogođen kao i rutinska zakazivanja i neke operacije.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je juče da je razočaravajuće da mlađi ljekari nisu stupili u pregovore sa vladom. Sindikat ljekara navodi da su zvaničnici odbijali mjesecima da razmatraju njihove zahtjeve i da su nedavni pozivi na razgovore upućeni sa "neprihvatljivim" preduslovima.

Štrajk ljekara ove nedjelje će se podudariti sa masovnim štrajkom desetina hiljada nastavnika i zaposlenih u javnim službama u srijedu, na dan kada vlada bude objavila svoj najnoviji izvještaj o budžetu.

Talas štrajkova mjesecima remeti život Britanaca pošto radnici traže povećanja plata koja će ići u korak sa rastućom inflacijom, koja je bila 10,1 odsto u januaru. Inflacija je blago pala od novembra, ali je i dalje najviša u posljednjih 40 godina.

Desetine hiljada zaposlenih u javnom sektoru, uključujući mašinovođe, ljude koji se bave prtljagom na aerodromima, granično osoblje, vozače autobusa, poštanske radnike, organizovali su štrajkove tražeći veće plate.

Sindikati navode da su plate posebno u javnom sektoru pale u realnim vrijednostima u odnosu na prethodnu deceniju, a da zbog krize troškova života, podstaknute velikim rastom cijena hrane i energenata, mnogi sa teškoćama plaćaju račune.

Bonus video: