Sindikati demonstriraju silu dok Makronov zakon ide u parlament

Francuski Senat i Narodna skupština će se sjutra izjasniti o Makronovom zakonu o reformi penzionog sistema

9797 pregleda 2 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Smeće se nagomilalo u Parizu, operacije sa tečnim prirodnim gasom su obustavljene, željezničke usluge su otkazane, a sindikati pozivaju na demonstraciju sile dok se bliži parlamentarni epilog reforme penzionog sistema koju zagovara francuski predsjednik Emanuel Makron.

Široki savez sindikata poziva na nastavak uličnih protesta širom Francuske kako bi se suprotstavili Makronovim planovima da poveća starosnu dob za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Predlog zakona o reformi penzionog sistema danas je prošao kroz zajednički parlamentarni odbor gdje su poslanici iz donjeg i gornjeg doma uskladili kompromisni tekst prije sjutrašnjeg konačnog glasanja u Senatu i Narodnoj skupštini.

Makronov tabor pokušava da obezbijedi dovoljno glasova u parlamentu, gdje nema apsolutnu većinu i gdje će se za podršku osloniti na konzervativnu partiju Republikanci, mada su poslanici te stranke podijeljeni po tom pitanju, ističe Rojters.

Zbog strajka u Francuskoj ne rade terminali za prirodni tečni gas
Zbog strajka u Francuskoj ne rade terminali za prirodni tečni gasfoto: REUTERS

U Nacionalnoj skupštini neće biti lako glasanje, niti će biti panike”, kazao je za radio Evropa 1 portparol vlade Olivje Veran.

Makron i njegova vlada tvrde da su izmjene penzionog sistema, jednog od najvelikodušnijih u industrijalizovanim zemljama, neophodne kako bi se održao penzioni budžet.

Članovi vladajuće partije priznaju da je ishod glasanja neizvjestan, a vlada bi mogla pribjeći proceduri poznatoj kao 49:3, koja bi joj omogućila da progura tekst u parlamentu bez glasanja. To rizikuje da dodatno razbijesni demonstrante, ali bi na taj način izbjegli moguće glasanje o povjerenju vladi ukoliko glasanje ne uspije.

Premijerka Elizabet Born kazala je u skupštini u utorak da ona želi da dođe do glasanja, dok su sindikati ostali nepokolebljivi.

„Ova reforma je nepoštena, brutalna i javnost je većinom odbacuje”, kazao je Loran Berger, šef sindikata CFDT.

Preko 6000 tona smeća nagomilalo se u Parizu dok su opštinske komunalne službe u štrajku. Francuski energetski sektor je takođe na žestokom udaru. Blokade četiri terminala prirodnog tečnog gasa su produžene, prenosi Rojters.

Nekoliko brodova koji su prevozili prirodni tečni gas za Francusku promijenilo je pravac i uputili su se prema terminalima u Britaniji, Holandiji i Španiji, što će značajno uticati na sposobnost Francuske da izvozi gas susjednim zemljama.

Bonus video: