Ljevičarski poslanici zviždali premijerki Francuske: Vlada zaobilazi Parlament i usvaja reforme penzionog sistema

Francuski predsjednik Emanuel Makron koji želi da sprovede reformu tokom svog sadašnjeg, drugog mandata, održao je prije sjednice Parlamenta hitan sastanak s Vladom, na kojem je odlučeno o primjeni tog člana Ustava

6701 pregleda 0 komentar(a)
Born, Foto: Reuters
Born, Foto: Reuters

Premijerka Francuske Elizabet Born je danas u Parlamentu, izjavila da se radi stupanja na snagu zakona o reformi penzionog sistema Vlada poziva na član Ustava kojim se zaobilazi obavezno usvajanje propisa u Parlamentu, javio je francuski Radio Frans info.

Marin Le Pen, poslanica i predsjednica Nacionalnog saveza
Marin Le Pen, poslanica i predsjednica Nacionalnog savezafoto: Reuters

Premijerka je rekla da po članu 49.3 Ustava, Vlada ima pravo da zaobiđe parlament i sama donese neki zakon.

Detalj iz skupštine
Detalj iz skupštinefoto: Reuters

Rojters prenosi da se pokušavajući da počne da čita saopštenje u parlamentu, Born suočila sa ljevičarskim poslanicima koji su pjevali nacionalnu himnu, zviždali i držali poruke u kojima je pisalo "Ne sa 64 godine" u vezi sa povećanjem starosne granice za penziju.

Francuska skupština
foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron koji želi da sprovede tu reformu tokom svog sadašnjeg, drugog mandata, održao je prije sjednice Parlamenta hitan sastanak s Vladom, na kojem je odlučeno o primjeni tog člana Ustava.

Već nekoliko dana kruže priče da li će Makron koji nema apsolutnu većinu u Parlamentu, uspjeti da pridobije desnicu da glasa za reformu penzija.

Reformu je usvojio Senat, gornji dom Parlamenta, ali se u donjem domu - Narodnoj skupštini, burna rasprava završila bez glasanja.

Parlament sada ima mogućnost da pokrene glasanje o povjerenju Vladi.

Bonus video: