Ruski sud: Mobilisani vjernik ima pravo na alternativno civilno služenje zbog uvjerenja

Desetine hiljada muškaraca pobjegle su iz zemlje, neki od onih koji su ostali izbjegavali su službenike za regrutaciju i ignorisali pozive, a drugi, poput Mušumanskog, pokušali su pred sudom da izbore pravo na alternativnu civilnu službu

5130 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sud u Rusiji je danas potvrdio da muškarac mobilisan za rat protiv Ukrajine ima pravo na alternativno civilno služenje u državnoj službi zbog vjerskih uvjerenja, čime je postavljen presedan koji bi mogao da podstakne druge regrute da se usprotive odlasku u borbu.

Regionalni sud u Sankt Peterburgu danas je potvrdio presudu nižeg suda koji je regrutovanje Pavela Mušumanskog ocijenio kao nezakonito i presudio da on ima pravo na civilno služenje u državnim institucijama, saopštio je njegov advokat Aleksandar Peredruk.

Peredruk je agenciji Asošiejted pres rekao da je to prva sudska presuda tog tipa u Rusiji otkako su vlasti prošlog septembra započele mobilizaciju vojnika za rat protiv Ukrajine.

Otpor mobilizaciji u Rusiji prošle godine je bio česta pojava, iako su vlasti navele da su uspjele da mobilišu oko 300.000 ljudi, u skladu sa planom.

Desetine hiljada muškaraca pobjegle su iz zemlje, neki od onih koji su ostali izbjegavali su službenike za regrutaciju i ignorisali pozive, a drugi, poput Mušumanskog, pokušali su pred sudom da izbore pravo na alternativnu civilnu službu.

Javno poznati raniji pokušaji regruta da se opredijele za alternativnu civilnu službu nisu bili uspješni, iako Ustav Rusije garantuje pravo na zamjenu služenja vojske civilnim radom, ako je ono protivno uvjerenjima osobe.

Međutim, službenici za regrutaciju i sudovi tvrdili su do sada da ne postoje zakoni koji predviđaju takvu opciju za vrijeme mobilizacije.

Prema navodima medija, Mušumanski, evangelistički hrišćanin, dobio je 2019. dozvolu za alternativnu civilnu službu umjesto regrutacije i radio je gotovo dvije godine u psihijatrijskoj ustanovi.

Kada je prošle godine dobio poziv za vojsku, nekoliko dana pošto je predsjednik Rusije Vladimir Putin objavio "djelimičnu mobilizaciju", Mušumanski se prijavio za alternativnu službu, ali je odbijen i poslat u vojnu jedinicu.

Mušumanski je podnio tužbu sudu, a u međuvremenu je odbijao da nosi uniformu i da se povinuje naređenjima vojnih komandanata.

Sud u Gatčini je u novembru stao na stranu Mušumanskog, ali su se službenici za regrutaciju žalili na presudu, koju je danas potvrdio i viši sud. Presuda je odmah stupila na snagu, rekao je Peredruk.

Bonus video: