Francuski sindikat CFDT najavio nastavak protesta protiv reforme penzija

Premijerka Francuske Elizabet Born danas je u parlamentu u kojem je njeno obraćanje izvikano, izjavila da vlada pokreće član Ustava kojim se zaobilazi usvajanje u parlamentu zakona o reformi penzija

2177 pregleda 0 komentar(a)
Sa ranijih protesta, Foto: Reuters
Sa ranijih protesta, Foto: Reuters

Francuski sindikat CFDT saopštio je danas da će protesti i štrajkovi biti nastavljeni u Francuskoj gdje je vlada saopštila da će upotrijebiti član Ustava kako bi usvojila zakon o reformi penzija.

"Biće novih okupljanja protiv penzione reforme", izjavio je za Frans pres predsjednik sindikata Loran Berže koji je osudio mjeru vlade da zaobiđe glasanje u parlamentu o reformi penzija.

Premijerka Francuske Elizabet Born danas je u parlamentu u kojem je njeno obraćanje izvikano, izjavila da vlada pokreće član Ustava kojim se zaobilazi usvajanje u parlamentu zakona o reformi penzija.

Premijerka je rekla da je pokrenula član 49.3 Ustava prema kojem vlada ima pravo da zaobiđe parlament i sama usvoji neki zakon.

Liderka francuske ekstremne desnice Marin Le Pen izjavila je danas da će parlamentu podnijeti predlog za glasanje o nepovjerenju vladi koja je najavila da će upotrijebiti član Ustava kojim se zaobilazi glasanje u parlamentu o zakonu o reformi penzija.

Glavna desničarska stranka Republikanci sa svoje strane je saopštila da neće glasati.

"Nećemo se pridružiti nijednom predlogu o nepovjerenju niti ćemo glasati", rekao je predsednik stranke Erik Sioti.

Francuski predsjednik Emanuel Makron, koji želi da sprovede reformu penzija tokom svog drugog mandata, održao je prije sjednice parlamenta hitan sastanak vlade, na kojem je odlučeno o primjeni člana 49.3 Ustava.

Bonus video: