Zelenski: Nalog za hapšenje Putina istorijska odluka koja će voditi do istorijske odgovornosti

Rat u Ukrajini - 387. dan

49882 pregleda 55 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.03.2023. 23:27h
Završeno
22:32h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je odluka Međunarodnog krivičnog suda da izda nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina istorijska, a okrivio je Putina za deportaciju na hiljade ukrajinske djece.

"Ovo je istorijska odluka koja će voditi do istorijske odgovornosti", rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju, prenosi Rojters.

Kako je naveo realan broj deportovane djece mogao bi da bude "daleko veći" od 16.000.

Dodao je da bi bilo nemoguće izvesti takvu zločinačku operaciju bez riječi čovjeka "na čelu terorističke države".

20:36h

Međunarodni krivični sud (MKS) saopštio je ranije danas da je izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog ratnih zločina, zbog njegove navodne umiješanosti u otmice djece iz Ukrajine, prenosi agencija AP.

15:23h

Sjedinjene Američke Države su duboko zabrinute da bi Kina mogla da pokuša da se pozicionira kao mirotvorac u ratu u Ukrajini promovišući prekid vatre, izjavio je u portparol Bele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi.

Kirbi je novinarima na brifingu rekao da bilo kakvo primirje u ovom trenutku neće dovesti do pravednog i trajnog mira između Ukrajine i Rusije.

12:31h

Borbeni avioni MiG-29 koje će Poljska i Slovačka uskoro poslati Ukrajini će biti "uništeni", rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je osudio, kako je rekao, "sve veće uključivanje" zemalja NATO u sukob sa Kijevom.

"Isporuka te vojne opreme, kao što smo više puta ponovili ne može da utiče na ishod" sukoba, rekao je Peskov novinarima i dodao: "Naravno, ta oprema će biti uništena".

Slovačka je objavila ranije danas da planira da pošalje Ukrajini svoje borbene avione MiG-29, a slanje oko desetak migova Ukrajini juče je najavila i Poljska.

Izmjena: 12:34h
10:52h

Države koje su maltretirale Ukrajinu odgovaraće kada se rat završi, izjavio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Ukrajinski šef diplomatije izjavio je da će Kijev pri donošenju budućih odluka uzeti u obzir odluke svake države od momenta kada je Rusija počela invaziju, piše BBC.

Kuleba je upozorio i da odlaganje isporuke oružja sa Zapada "košta Ukrajince života" i da "kada je jedna isporuka odložena za samo dan, to znači da će na frontu neko izgubiti život".

On je objasnio da će države koje sada nisu podržale Ukrajinu, i "maltretirale" su Kijev tokom rata, "skupo platiti u budućnosti".

Zapadne države snažno su se ujedinile u podršci Ukrajini ali su mnoge države Afrike, Azije i Južne Amerike ostale po strani.

"Ako neko u svijetu misli da način na koji se neka država ponašala ili tretirala Ukrajinu u najmračnijem trenutku njene istorije neće biti uzet u obzir u izgradnji budućih odnosa, on jednostavno ne zna kako funkcioniše diplomatija", rekao je Kuleba.

On se osvrnuo na borbe koje se vode oko ukrajinskog grada Bahmut i rekao da je od velike važnosti jer bi njegovo osvajanje Rusiji značilo otvoren put ka drugim gradovima.

"Svaki rat se završava za pregovaračkim stolom. Moj cilj kao ministra spoljnih poslova je da osiguram da Ukrajina stigne do stola nakon odlučujućeg uspjeha na bojnom polju", izjavio je šef diplomatije.

Kuleba je objasnio da to znači izgradnju najjačih mogućih koalicija za podršku i saveza koji, kako navodi, u ovom trenutku ne uključuje poglavara Rimokatoličke crkve papu Franja.

"Duboko žalim što papa Franjo nije našao za shodno da posjeti Ukrajinu od kada je rat počeo", rekao je on.

U osvrtu na najavljenu posjetu Moskvi kineskog predsjednika Si Đinpinga, Kuleba je rekao da ne misli da je Peking "spreman da počne sa naoružavanjem Rusije".

(BETA)

Izmjena: 11:28h
10:32h

Slovačka vlada odobrila je slanje borbenih aviona MIG-29 Ukrajini, rekao je premijer Eduard Heger.

Slovačka je druga zemlja koja je odlučila da pošalje ratne avione Kijevu poslije Poljske, koja je u četvrtak najavila da će to učiniti.

Njena flota od 11 aviona MiG-29 prizemljena je prošlog ljeta i većina njih nije u operativnom stanju, a Ukrajini će poslati one koji su u funkciji, prenosi Rojters.

Slovačka će takođe isporučiti dio svog sistema protivvazdušne odbrane KUB, rekao je Heger.

Poljska je u četvrtak najavila da će poslati Ukrajini četiri borbena aviona MiG-29 u narednim danima, čime je postala prva od saveznica Kijeva koja će obezbijediti takve avione.

Zapadne zemlje koje su dostavile Ukrajini oružje do sada su odbijale da pošalju borbene avione.

Izmjena: 11:28h
09:03h

Rat u Ukrajini ušao je u 387. dan, najžešće borbe vode se na istoku zemlje.

Kineski predsjednik Si Đinping biće u posjeti Rusiji od 20. do 22. marta, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Kine, prenosi Rojters.

"Si Đinping će razmijeniti mišljenja o glavnim međunarodnim i regionalnim pitanjima sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom", navodi se u saopštenju.

Putin i Si (arhiva)
Putin i Si (arhiva)foto: Reuters

Posjetu Sija potvrdila je i Moskva.

"Razgovaraće se o aktuelnim pitanjima daljeg razvoja sveobuhvatnih partnerskih odnosa i strateške saradnje Rusije i Kine. Biće potpisan niz važnih bilateralnih dokumenata", saopštio je Kremlj.

Rojters je ranije ove nedjelje javio da kineski predsjednik planira da otputuje u Moskvu kako bi se sastao sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Izmjena: 10:36h

Bonus video: