MKS izdao nalog za hapšenje: Terete Putina za umiješanost u otmice djece iz Ukrajine

Sud je u saopštenju naveo da je Putin "navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (djece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju"

47604 pregleda 126 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Međunarodni krivični sud (MKS) saopštio je danas da je izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog ratnih zločina, zbog njegove navodne umiješanosti u otmice djece iz Ukrajine, prenosi agencija AP.

Sud je u saopštenju naveo da je Putin "navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (djece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju".

MKS je takođe je u petak izdao nalog za hapšenje Marije Aleksejevne Lvove-Belove, komesarke za prava djeteta u Kancelariji predsjednika Rusije, zbog sličnih optužbi.

MKS je saopštio da je njegovo pretpretresno vijeće utvrdilo da postoje "razumni razlozi da se vjeruje da svaki osumnjičeni snosi odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske djece."

Bonus video: