U Francuskoj ekstremna desnica predložila izglasavanje nepovjerenja Vladi

Prije toga je najmanja poslanička grupa u Parlamentu, nezavisna grupa Lio podnijela inicijativu za međustranačku osudu vlade. Ta grupa okuplja oko 20 poslanika iz centrističkih prekomorskih stranaka, nacionalista sa Korzike i disidenata iz Socijalističke partije

2157 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa prethodnog protesta, Foto: REUTERS
Detalj sa prethodnog protesta, Foto: REUTERS

Poslanici francuske ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje danas su Parlamentu podnijeli prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi koja je odlučila da zaobiđe Parlament - što joj omogućava Ustav, i sama donese zakon o spornoj reformi penzionog sistema.

"Glasaćemo za sve podnijete prijedloge o izglasavanju nepovjerenja Vladi", izjavila je poslanica ektremne desnice Lor Lavalet.

Prije toga je najmanja poslanička grupa u Parlamentu, nezavisna grupa Lio podnijela inicijativu za međustranačku osudu vlade. Ta grupa okuplja oko 20 poslanika iz centrističkih prekomorskih stranaka, nacionalista sa Korzike i disidenata iz Socijalističke partije.

Lio je mala poslanička grupa koja ne može da podnese inicijativu za glasanje o povjerenju u vladu, ali se očekuje da će njen prijedlog podržati koalicija ljevice NUPES.

Za glasanje o povjerenju potrebna je apsolutna većina u Parlamentu, 287 glasova.

Smatra se da je malo vjerovatno da će bilo koji prijedlog o tom glasanju proći, jer vladajuća koalicija ima većinu, ne i apsolutnu, ali ima podršku tradicionalne desničarske stranke Republikanci.

Francuski mediji su ranije danas prenijeli da će Parlament o tim prijedlozima raspravljati vjerovatno u ponedeljak, dok su za vikend predviđeni protesti na poziv sindikata protiv reforme penzinog sistema.

Bonus video: