U granatiranju Kramatorska stradale dvije, povrijeđeno osam osoba

Rat u Ukrajini - 388. dan

29303 pregleda 14 komentar(a)
Detalj iz Zaporožja nakon posljednjeg granatiranja, Foto: Reuters
Detalj iz Zaporožja nakon posljednjeg granatiranja, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.03.2023. 21:39h
Završeno
19:18h

U ruskim napadima "kasetnom municijom" danas u Kramatorsku na istoku Ukrajine dvije osobe su ubijene i osam je povrijeđeno, saopštio je gradonačelnik grada.

"Rusija nastavlja da vlada terorom. Posljedice bombardovanja Kramatorska kasetnom municijom - dvije osobe su poginule, osam je povrijeđeno, od kojih su tri u teškom stanju", napisao je gradonačelnik Aleksandar Gončarenko na Fejsbuku.

Oštećeno je desetak stambenih i 14 opštinskih zgrada, dodao je Gončarenko.

Novinari AFP-a čuli su desetak gotovo istovremenih eksplozija nešto prije 16 časova po lokalnom vremenu i vidjeli dim kako se diže u parku na jugu grada.

Ubrzo nakon toga, još desetak eksplozija istog tipa čulo se u stambenom naselju oko dva kilometra od prvog napada.

To je drugi put ove nedjelje da je Kramatorsk na meti ruskih napada. U utorak je u granatiranju stradala jedna osoba, tri su povrijeđene, dok je šest stambenih zgrada oštećeno.

Kramatorsk se nalazi u blizini Bahmuta, uporišta višemjesečnih borbi između ukrajinskih i ruskih snaga.

Izmjena: 19:41h
18:45h

Rusija je obavijestila sve strane da je sporazum o žitaricama koje se izvoze preko Crnog Mora, produžen za 60 dana i ponovila da neće razmatrati drugo produženje dok se razlozi za njenu zabrinutost ne riješe.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova dostavila je je kopiju pisma stalnog predstavništva Rusije pri Ujedinjenim nacijama, u kojem se navodi da se Moskva neće protiviti da se sporazum produži za 60 dana do 18. maja.

"Ruska strana će razmatrati dalje produženje nakon ovog datuma, samo pod uslovom opipljivog napretka" po pitanju izvoza ruske hrane i đubriva, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Iz Rusije su poručili da iako ovaj izvoz nije eksplicitno na meti Zapada, sankcije za rusku industriju plaćanja, logistiku i osiguranje, stvaraju barijere.

15:40h

Sporazum kojim se dozvoljava izvoz ukrajinskog žita iz luka na Crnom moru koji je trebalo da istekne danas, je obnovljen, saopštio je turski predsjednik Tajip Redžep Erdogan, dok je ministar ukrajinske vlade kazao da je dogovoreno produženje u trajanju od 120 dana.

"Dogovor o koridoru za žito trebalo je da istekne danas. Kao rezultat naših razgovora sa dvije strane, obezbijedili smo produženje sporazuma", rekao je Erdogan u govoru u zapadnom gradu Čanakaleu.

Ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov je na Tviteru poručio da je "sporazum za žitarice produžen za 120 dana", prenosi Rojters.

"Zahvalan sam generalnom sekretaru UN -a Antoniju Guterešu, predsjedniku Turske Erdoganu, ministrima i partnerima što su se pridržavali sporazuma", dodao je on.

Ujedinjene nacije i Turska su sklopile pakt sa Rusijom i Ukrajinom u julu, koji je obnovljen na dodatnih 120 dana u novembru – da bi se borili protiv globalne krize sa hranom koja je djelimično bila podstaknuta ruskom blokadom na Crnom moru.

Rusija je ranije tražila da se ugovor produži na samo 60 dana, što je upola manje od prethodnog dogovora, dok je Ukrajina insistirala na obnovi od 120 dana.

14:15h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin doputovao je na Krim povodom obilježavanja devete godišnjice pripajanja ovog poluostrva Rusiji od Ukrajine, javili su ruski državni mediji, a prenosi Rojters.

13:48h

Ruske snage su izvele seriju napada u Hersonskoj oblasti, saopštile su jutros ukrajinske oružane snage navodeći da je izvršeno 57 raketnih udara iz višecijevnih raketnih bacača (MLRS).

U saopštenju je potvrđeno da je uništeno sedam kuća u selu Veletenske u oblasti Herson i da je oštećen rasadnik, ali niko nije povrijeđen, prenosi londonski Gardijan.

Prema nepotvrđenim informacijama koje je prenio londonski dnevnik oboreno je deset bespilotnih letjelica iranske proizvodnje Šahid, a ukrajinske snage su "odbile više od 100 neprijateljskih napada", prenosi Al Džazira Balkans.

(MINA)

12:50h

Ruska plaćenička Vagner grupa planira da regrutuje oko 30.000 novih boraca do sredine maja, izjavio je njen osnivač Jevgenij Prigožin.

Kako prenosi Rojters, on je u audio poruci na Telegramu rekao da Vagnerovi centri za zapošljavanje, za koje je rekao da su prošle nedjelje otvoreni u 42 ruska grada, zapošljavaju u prosjeku 500-800 ljudi dnevno.

12:05h

Rusija je granatirala selo Njujork u u Donjeckoj oblasti, saopštio je lokalnih guvernera Pavlo Kirilenko

Kako prenosi Kijev Independent, u napadu su oštećeni stambeni i drugi objekti, kao i put u selu.

"Nije bilo žrtava", dodao je Kirilenko.

11:57h

Njemački kancelar Olaf Šolc pozdravio je odluku Međunarodnog krivičnog suda da izda nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekavši da je to pokazalo da "niko nije iznad zakona".

MKS je u petak pozvao na hapšenje Putina zbog sumnje da je protivzakonito deportovao djecu i nezakonito prebacivao ljude iz Ukrajine u Rusiju od kada je Moskva prošle godine pokrenula invaziju na svog susjeda, prenosi Rojters.

"Međunarodni krivični sud je prava institucija za istragu ratnih zločina... Činjenica je da niko nije iznad zakona i to je ono što sada postaje jasno", rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare u Tokiju sa japanskim premijerom Fumijom Kišidom.

10:37h

Vazduhoplovne snage Ukrajine saopštile su da je ta zemlja preko noći oborila 11 od 16 dronova Šahed.

"Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je 11 od 16 bespilotnih letjelica iranske proizvodnje Šahed koje je Rusija lansirala na Ukrajinu", navode Vazduhoplovne snage, a preosi  Kijev Independent.

10:35h

Rusija je tokom noći granatirala nekoliko ukrajinskih oblasti, između ostalih Zaporožje i Sumsku oblast, objavio je Kijev Independent.

Isti izvor navodi da je Generalštab Ukrajine saopštio kako je vojska te zemlje odbila je više od 100 ruskih napada u pet oblasti tokom protekla 24 sata.

10:33h

Tri visoka američka bezbjednosna zvaničnika preko video poziva razgovarala su sa grupom ukrajinskih kolega o vojnoj pomoći Kijevu, rekao je Andrij Jermak, šef kabineta predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

"Razgovarali smo o daljem pružanju neophodne pomoći našoj zemlji, posebno o vozilima, oružju i municiji", napisao je Jermak na Telegramu, a prenosi Rojters.

On je dodao da se Zelenski pridružio sastanku na kraju kako bi iznio svoje stavove o oslobađanju ukrajinskih teritorija koje je okupirala Rusija.

10:33h

Počeo je 388. dan ruske invazije na Ukrajinu. Šta se dešavalo juče možete provjeriti na linku ispod.

Bonus video: