U Moskvi protesti ispred ambasada koje Rusija smatra neprijateljskim

Miting ispred američke ambasade okupio je oko 400 aktivista koji su držali plakate na kojima je pisalo "SAD siju smrt" i "Krim sa Rusijom zauvijek"

9470 pregleda 4 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Aktivisti naklonjeni ruskim vlastima danas su u Moskvi protestovali ispred ambasada 20 zemalja koje Rusija smatra "neprijateljskim", i to povodom devete godišnjice pripajanja crnomorskog poluostrva Krim.

Te zemlje, među kojima SAD, Velika Britanija i Francuska, "podržavaju Ukrajinu i aktivno isporučuju smrtonosno oružje ukrajinskom režimu", saopštio je pokret "Mlada garda".

"Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i američki predsjednik Džozef Bajden planiraju da povrate Krim od Rusa tim smrtonosnim oružjem", rekao je za Frans pres predsjednik pokreta Anton Demidov, tokom demonstracija ispred ambasade SAD.

Miting ispred američke ambasade okupio je oko 400 aktivista koji su držali plakate na kojima je pisalo "SAD siju smrt" i "Krim sa Rusijom zauvijek".

Oko 200 ljudi bilo je ispred britanske ambasade, prema novinaru AFP-a sa lica mjesta.

Prema podacima pokreta, bilo je ukupno 5.000 ispred nekoliko ambasada.

Rusija je pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim 18. marta 2014. posle referenduma koji Kijev i međunarodna zajednica nisu priznali.

Rusiji su potom uvedene međunarodne sankcije koje su pooštrene od početka njene invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Bonus video: