U Italiji protest zbog ograničenih prava homoseksualnih roditelja

Zajednice homoseksualnih parova legalizovane su u Italiji 2016. godine, ali je ostavljeno po strani pravo na usvajanje

7296 pregleda 7 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Nekoliko stotina ljudi okupilo se danas u Milanu u znak protesta zbog inicijative ultrakonzervativne vlade Đorđe Meloni da se ograniče prava homoseksualnih roditelja.

Grad Milano je upisivao u matične knjige djecu homoseksualnih parova rođenu ili korišćenjem surogat majčinstva zabranjenog u Italiji, ili putem medicinski potpomognute oplodnje.

Međutim, gradonačelnik lijevog centra Milana Bepe Sala izjavio je da je to prestao da radi pošto mu je Ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo pismo u kojem se navodi da je na pravosuđu da o tome odlučuje.

Zajednice homoseksualnih parova legalizovane su u Italiji 2016. godine, ali je ostavljeno po strani pravo na usvajanje.

Odluke koje se tiču djece donose sudovi od slučaja do slučaja, ali ponekad lokalne vlasti preuzimaju inicijativu, kao u Milanu.

"To je jasan korak unazad sa političke i društvene tačke gledišta, a ja sam se stavio u kožu onih roditelja koji su mislili da mogu da računaju na ovu mogućnost u Milanu", rekao je Sala.

Neimenovani predstavnik homoseksualne zajednice izjavio je da oko 20 djece čeka da bude upisano u matične knjige u Milanu, ocenjujući kraj te mogućnosti kao "nepravedan i diskriminatorski".

Đorđa Meloni je od dolaska na vlast 2022. godine naglasila značaj tradicionalnih porodičnih vrednosti.

Ona je prije izbora jednom prilikom rekla - "Da prirodnim porodicama, ne lobiju zajednice LGBT".