Evropska centralna banka: Bankarski sistem evrozone 'otporan', solidan nivo likvidnosti

Evropske berze danas su otvorile poslovanje u padu nakon žurne kupovine banke Kredit Svis od strane UBS banke, u operaciji spasavanja koja nije uklonila sumnje investitora u solidnost bankarskog sistema

7458 pregleda 1 komentar(a)
Evropska centralna banka, Foto: REUTERS
Evropska centralna banka, Foto: REUTERS

Bankarski sistem evrozone "otporan" je zahvaljujući solidnoj finansijskoj podlozi, saopštila je danas Evropska centralna banka, dan nakon objave švajcarskih vlasti da je švajcarska banka UBS hitno preuzela drugu po veličini banku u toj zemlji Kredit Svis koja je u teškoćama.

Taj potez namijenjen da učvrsti povjerenje investitora naišao je na skepticizam na tržištima te su indeksi evropskih berzi pali na početku trgovanja jutros, kao i vrijednost akcija dvije švajcarske banke.

"Evropski bankarski sistem je otporan sa solidnim nivoima kapitala i likvidnosti", navela je Evropska centralna banka u zajedničkom saopštenju sa Evropskim mehanizmo za sanaciju banaka (SRB) i Evropskom bankarskom upravom (EBA) .

Evropske berze danas su otvorile poslovanje u padu nakon žurne kupovine banke Kredit Svis od strane UBS banke, u operaciji spasavanja koja nije uklonila sumnje investitora u solidnost bankarskog sistema.

Međutim posle odlaska u minsu na otvaranju indeksi evropskih berzi ponovo su prešli u plus ali jedva, tako da je oko 11 sati po srednjeevropskom vremenu indeks u Parizu bio plus 0,14 odsto, u Frankfurtu plus 0,04 kao i u Londonu.

Bonus video: