Savjet EU produžio mandat operacije Irini na Mediteranu za dvije godine

Osnovni zadatak operacije Irini je da doprinese sprovođenju embarga UN na oružje za Libiju uspostavljenog rezolucijom UN 1970 iz 2011. upotrebom vazdušnih, satelitskih i pomorskih sredstava

1466 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Savjet EU produžio je danas mandat vojne operacije Irini na Mediteranu do kraja marta 2025.

Operacija Irini (EUNAVFOR MED IRINI) u sklopu Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU pokrenuta je 31. marta 2020. kao konkretan doprinos EU procesu koji je pokrenula međunarodna zajednica da podrži povratak mira i stabilnosti u Libiji.

O produženju manadata odlučeno je nakon Strateške revizije operacije koju je sproveo Političko-bezbjednosni komitet, prenosi Dnevni evropski servis agencije Beta.

Savjet je naveo da će budžet za operaciju Irini biti 16,9 miliona eura za period od 1. aprila 2023. do 31. marta 2025.

Osnovni zadatak operacije Irini je da doprinese sprovođenju embarga UN na oružje za Libiju uspostavljenog rezolucijom UN 1970 iz 2011. upotrebom vazdušnih, satelitskih i pomorskih sredstava.

Misija Irini konkretno ima mandat da vrši inspekciju plovila na otvorenom moru kod libijske obale za koje se sumnja da nose oružje u ili iz Libije i tako krše embargo.

Mandat vojne operacije Irini je i da prati i prikuplja informacije o nelegalnom izvozu nafte i naftnih proizvoda iz Libije.

Takođe ta misija treba da doprinese izgradnji kapaciteta libijske obalske straže i mornarice, kao i sprečavanju krijumčarenja ljudi kroz prikupljanje informacija i patroliranje avionima.

Sjedište operacije Irini je u Rimu a vodi je kontraadmiral Stefano Turketo.

Bonus video: