Borelj: EU će Ukrajini isporučiti milion artiljerijskih granata

"Preduzimamo ključni korak ka ispunjenju naših obećanja da ćemo Ukrajini obezbijediti više artiljerijske municije", napisao je Borelj na Tviteru

4156 pregleda 10 komentar(a)
Žozep Borelj, Foto: Reuters
Žozep Borelj, Foto: Reuters

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da su se ministri spoljnih poslova i odbrane država EU, na njegov predlog, danas dogovorili da Ukrajini isporuče milion artiljerijskih granata u narednih 12 mjeseci.

Borelj je na Tviteru napisao da je napravljen "plan u tri koraka pri čemu je prvi korak da se pošalje milijardu eura za trenutnu isporuku, drugi korak milijardu eura za zajedničku nabavku i treći korak stvaranje komisija koja će drastično povećati vojne proizvodne kapacitete".

"Preduzimamo ključni korak ka ispunjenju naših obećanja da ćemo Ukrajini obezbijediti više artiljerijske municije. EU je posvećena da Ukrajini isporuči brže i više oružja", napisao je on.

Države EU prvi put zajedno kupuju municiju, posebno artiljerijske granate od 155 milimetara zapadne proizvodnje, što bi, kako smatraju, moglo da pomogne Ukrajini u ratu.