Revoltirani građani Pariza palili kontejnere, najmanje 70 uhapšenih

Vlada usvojila veoma nepopularnu penzionu reformu i to nakon što je "preživjela" dva glasanja o nepovjerenju

7842 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Protesti širom Francuske održani su u ponedjeljak uveče, nekoliko sati nakon što je vlada usvojila veoma nepopularnu penzionu reformu i to nakon što je "preživjela" dva glasanja o nepovjerenju. Policija je uhapsila najmanje 70 osoba u Parizu, javila je televizija BFMTV, pozivajući se na policijske izvore.

Međutim, opozicioni poslanici obećali su da će nastaviti borbu protiv novog zakona, javlja AFP. I sindikati najavljuju da će poojačati proteste, prenosi N1.

Francuski parlament je u ponedjeljak odbacio višestranački zahtjev za izglasavanje nepovjerenja koji je mala grupa centrista (Liot) podnijela vladi. Predlog je u ponedjeljak dobio 278 glasova, što je manje od 287 potrebnih za usvajanje.

Drugo glasanje o nepovjerenju, koje je predložila ekstremno desničarska Nacionalni skup (RN), takođe nije prošlo. Penzione reforme time usvojene, prema francuskom zakonu. Senat gornjeg doma, kojim dominiraju konzervativci, odobrio je penzionu reformu prošle sedmice. Poslanici opozicije obećali su da će nastaviti borbu protiv ove reforme i zakona.

Pariz protet
foto: Reuters

Kako javljaju svjetski mediji, demonstranti su prvo došli na Trg Vauban nedaleko od parlamenta, nekon čega su krenuli o druge djelove grada, a neki od njih su palili kontejnere. Nosili su transparente protiv reforme, ali i predsjednika Emanuela Makrona.

Reforme uključuju podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, kao i najmanje 43 godine rada da bi se ostvarilo pravo na punu penziju. Plan je izazvao bijes građana otkako je objavljen prošle godine, a masovni protesti i štrajkovi održavaju se od januara širom zemlje.

Pariz protet
foto: Reuters

Protivnici kažu da ovo pokazuje da je Makronova odluka da zaobiđe glasanje u parlamentu o nacrtu zakona o penzijama – što je pokrenulo predloge za nepovjerenje – već potkopalo njegovu reformsku agendu i oslabilo njegovo vođstvo, navodi Rojters.

Bonus video: