Francuska se zalaže za priznavanje nuklearnih goriva u cilju obnovljive energije EU

Francuska kaže da je cilj da se obezbijedi brza zamjena vodonika baziranog na fosilnim gorivima vodonikom koji više ne doprinosi klimatskim promjenama, bilo da se proizvodi iz obnovljivih izvora energije ili iz nuklearne energije

2240 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Francuska planira novi pritisak na priznavanje nuklearnih goriva u cilju obnovljive energije, na nivou Evrpske unije (EU), stvarajući potencijalni sukob između zemalja koje, ovog mjeseca, žele da odobre te ciljeve.

Pregovarači iz zemalja EU i Evropskog parlamenta pripremaju se za završne pregovore 29. marta kako bi dogovorili ambicioznije ciljeve EU za proširenje obnovljive energije u ovoj deceniji.

Pokušaj da se smanji doprinos Evrope klimatskim promjenama i pomogne zemljama da okončaju zavisnost od ruskog gasa doveden je u ćorsokak, prenosi Rojters.

To je izazvao spor oko toga da li goriva, proizvedena korišćenjem nuklearne energije, treba da budu uključena u ciljeve, a Francuska je sada spremna da predstavi novi predlog o tome.

Francuska želi da donese zakon koji bi priznao „vodonik sa niskim sadržajem ugljenika“, termin koji se koristi za opisivanje vodonika proizvedenog iz nuklearne energije, a podržavaju ga zemlje poput Poljske, Mađarske i Češke.

Njemačka, Španija i Danska su među zemljama koje se protive takvom potezu. Kažu da nuklearna energija ne spada u ciljeve obnovljivih izvora energije i upozoravaju da bi to potkopalo masovnu ekspanziju obnovljive energije koja je Evropi potrebna da postigne klimatske ciljeve i zamijeni ruski gas.

S obzirom da su zemlje u sukobu, neke diplomate EU su skeptične da će dogovor biti postignut ovog mjeseca, što dovodi do potencijalnog odlaganja politike koja se smatra ključnom za ciljeve EU u vezi sa klimatskim promjenama.

U svom najnovijem nacrtu predloga, Francuska predlaže izmjene ciljeva o kojima se pregovara, uključujući i cilj da se 42% vodonika, koji se koristi u industriji, proizvodi iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

Predlog, u koji je Rojters imao uvid, isključio bi većinu vodonika sa niskim sadržajem ugljenika koji bi doprinio efektivnom smanjivanju količine obnovljivih goriva potrebnih za postizanje cilja od 42%.

Francuska kaže da je cilj da se obezbijedi brza zamjena vodonika baziranog na fosilnim gorivima vodonikom koji više ne doprinosi klimatskim promjenama, bilo da se proizvodi iz obnovljivih izvora energije ili iz nuklearne energije.

Sedam zemalja je odbacilo predloge koji bi dozvolili da se goriva sa niskim sadržajem ugljenika koriste u pomenute ciljeve.

Bonus video: