Policija Malte odugovlači istragu o "Možuri"

Istraga je zakočila zato što kancelarije kompanije „Enemalta“ još nisu pretresene iako je to dogovoreno u decembru. NVO „Republika“ saopštila da policija daje sve od sebe da osigura da niko ne snosi posljedice za počinjenu prevaru

13799 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Istraga o korupciji u vezi sa ugovorom o vjetroelektrani Možura u Crnoj Gori je zastala zbog „odgađanja“ policije da sprovede fizički pretres kancelarije kompanije „Enemalta,“ piše list „Tajms ov Malta“.

Pretres je smatran potrebnim kako bi se dodatno rasvijetlio ugovor u nadi da će biti zaplijenjeni dokumentovani dokazi neophodni za ovaj slučaj.

Pravna firma koju je „Enemalta“ angažovala da izvrši reviziju posla tvrdi da joj nisu dostupni nalozi elektronske pošte članova odbora, pošto direktori nemaju korporativni nalog elektronske pošte, navodi malteški list.

Izvori na koje se poziva kazali su da su na pretres pristale sve strane u istrazi početkom decembra 2022.

Nekoliko sati pošto su „Tajms ov Malta“ i Rojters u junu 2020. objavili da je osumnjičeni za ubistvo istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije Jorgen Fenek profitirao 4,6 miliona eura od ugovora, policija je saopštila da već sprovodi istragu „u saradnji sa Europolom“.

„Tajms ov Malta“ je objavio da je „Enemalta“ kupila „Možuru“ za 10,3 miliona eura, tri puta više od 2,9 miliona eura koje je samo dvije nedjelje ranije platila ofšor kompanija koju je finansirao Fenek.

Finansijske transakcije su pokazale da je Fenekova kompanija „17 Black“ pozajmila 2,9 miliona eura kojima je ofšor firma „Cifideks“ kupila crnogorske akcije. „Cifideks“ je potom vratio profit Fenekovoj firmi nakon što je iste akcije prodao „Enemalti“ po trostruko većoj cijeni.

U vrijeme sklapanja ugovora, ministar energetike bio je Kondrad Mici.

Interna istraga koju je sprovela „Enemalta“ pokazala je „propuste“ i „nedostatak profesionalnog skepticizma“ u načinu na koji je odbor „Enemalte“ sklopio ugovor.

Interna revizija je pokazala da je ta kompanija zauzela „pasivni stav“ tokom pregovora.

Pregovore je vodio kineski državljanin Čen Čeng u ime akcionara „Enelmalte“, firme „Šangaj elektrik“, koji su bili zajednički partneri u poslu da crnogorskom vjetroelektranom.

„Tajms ov Malta“ i Rojters su objavili 2021. da je Čenova tašta vlasnica „Mekbridža“, jedne od dvije kompanije koje su finansirale tajne panamske kompanije u vlasništvu Micija i Kita Šembrija, bivšeg šefa kabineta bivšeg malteškog premijera Džozefa Muskata.

Procureli mejl je pokazao plan da „Mekbridž“ i Fenekov „17 Blek“ upumpaju do dva miliona eura za godinu u Micijeve i Šembrijeve kompanije.

Nevladina organizacija “Republika“, u čijem fokusu je vladavina prava, saopštila je danas da ne može biti borbe prortiv korupcije dok su Bajron Kamileri i Angelo Gafa na funkciji ministra unutrašnjih poslova odnosno policijskog komesara.

„Republika“ je ocijenila da pisanje malteškog dnevnika potvrđuje da policija daje sve od sebe da osigura da niko ne snosi posljedice za počinjenu prevaru.

Ta NVO je podsjetila da je premijer izrazio „zgražavanje“ otkrićima o prljavom poslu 2020.

Premijer Rober Abela je te godine pozvao na punu istragu povodom otkrića da je Fenek tajno ostvario profit od 4,6 miliona eura od ugovora o kupovini vjetroelektrane u Crnoj Gori.

Bonus video: