Pretresi u Njemačkoj protiv “Građana Rajha”, policajac ranjen iz vatrenog oružja

Osumnjičeni je uhapšen i protiv njega je pokrenuta istraga zbog pokušaja ubistva

4807 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prilikom pretresa uperenih protiv grupe tzv. Građana Rajha danas je na jugu Njemačke vatrenim oružjem ranjen pripadnik njemačkih specijalnih policijskih jedinica.

Prilikom pretresa objekata pokrenutih u nekoliko saveznih država u sklopu istrage protiv tzv. Građana Rajha, u Rojtlingenu, na jugu Njemačke, na jednog je specijalnog policajca ispaljen hitac koji ga je lakše ranio, javljaju njemački mediji pozivajući se na državno tužilaštvo.

Osumnjičeni je uhapšen i protiv njega je pokrenuta istraga zbog pokušaja ubistva, prenosi Hina.

Rano ujutro pripadnici specijalne policije su, na nalog glavnog državnog tužilaštva u Karlsrueu, izvršili pretrese uperene protiv 19 pripadnika scene koja okuplja tzv. Građane Rajha na lokacijama u sedam saveznih država.

U sklopu te akcije je izvršen pretres u Rojtlingenu, gdje je otvorena vatra na policajce.

Pretres je povezan s velikom akcijom iz decembra 2022. kada je uhapšeno 25 osoba iz ovog miljea, koje se sumnjiče za planiranje terorističkih napada s ciljem rušenja ustavnog poretka Njemačke.

Građani Rajha je zajednički naziv za pokret čiji pripadnici ne priznaju postojanje današnje SR Njemačke i traže vraćanje granica Njemačke prije 1945. Oni ne priznaju ni institucije SR Njemačke.

Njihov broj se procjenjuje na oko 20.000, a mnogi od njih posjeduju oružje.

Godine 2016. je prilikom pokušaja oduzimanja oružja jednom pripadniku Građana Rajha u Nirnbergu je jedan policajac ubijen.

Bonus video: