Bivši predsjednik Rusije: Želimo stvaranje demilitarizovanih tampon zona unutar Ukrajine

Rat u Ukrajini – 393. dan

35233 pregleda 14 komentar(a)
Kostjantinivka, Foto: Reuters
Kostjantinivka, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.03.2023. 21:56h
Završeno
15:27h

Rusija želi da stvori demilitarizovane tampon zone unutar Ukrajine oko oblasti koje je aneksirala, saopštio je bivši predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev, naglasivši da bi možda bilo neophodno da se progura dublje u Ukrajinu ukoliko se takve zone ne mogu uspostaviti.

Medvedev rekao je da su Rusiji potrebni demilitarizovani koridori oko oblasti na koje polaže pravo – nad kojima Ukrajina kaže da nikada neće prihvatiti rusku kontrolu, prenosi Rojters.

"Moramo da ostvarimo sve ciljeve koji su postavljeni da zaštitimo naše teritorije, odnosno teritorije Ruske Federacije", rekao je Medvedev, koji je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije, u intervjuu ruskim medijima objavljenom na Telegramu.

Moramo da "izbacimo sve strance koji su tamo u širem smislu te riječi, stvorimo tampon zonu kojom se neće dozvoliti upotrebu bilo kakvog oružja koje deluje na srednjim i kratkim udaljenostima, odnosno 70 - 100 kilometara", rekao je Medvedev.

Rusija bi morala da gura dalje u Ukrajinu ako takve zone ne budu uspostavljene, rekao je Medvedev, kazavši da mogu zauzeti Kijev ili čak zapadnoukrajinski grad Lavov, dok Ukrajina tvrdi da nikada neće prihvatiti rusku okupaciju svoje zemlje.

11:55h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da bi upotreba granata sa osiromašenim uranijumom u Ukrajini nanijela štetu ukrajinskim trupama, široj populaciji i negativno uticala na poljoprivredni sektor zemlje, objavila je agencija Interfaks, a prenosi Rojters.

Rusija je reagovala na planove koje je Velika Britanija iznijela ranije ove nedjelje da u Ukrajinu pošalje granate koje sadrže osiromašeni uranijum.

London kaže da je to konvencionalni oblik municije, dok je predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao da taj potez pokazuje da članice NATO šalju oružje sa "nuklearnom komponentom" u Kijev.

11:47h

Najmanje pet osoba je poginulo u ruskom napadu u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, dok je jedna osoba poginula u napadu na jugu zemlje, saopštile su danas lokalne vlasti.

"Tri žene i dva muškarca su poginuli" u gradu Kostjantinjivka, oko 20 kilometara zapadno od Bahmuta, epicentru borbi sa ruskom vojskom, saopštila je na Telegramu ukrajinska služba za vanredne situacije.

U napadu u noći između četvrtka i petka pogođena je zgrada u kojoj se nalazi humanitarni prihvatni centar u tom gradu.

Jutros je u artiljerijskoj vatri u selu Bilozerka u oblasti Herson, na jugu Ukrajine, poginula jedna žena i povrijeđena su četiri civila, saopštilo je tužilaštvo.

U bombardovanju su oštećene kuće, dalekovodi i gasovodi.

10:16h

U ruskom napadu na centar za humanitarnu podršku u gradu Kostjantinivka, na istoku Ukrajine, poginulo je pet osoba, saopštila je ukrajinska služba za vanredne situacije, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Grad Kostjantinivka bio je pod raketnom paljbom tokom noći 24. marta. Jedna od raketa je pogodila jednospratnu zgradu", saopštila je hitna služba na Telegramu, prenosi AFP.

09:04h

Ruske vojska, ukoliko bude potrebno, može da stigne do Kijeva ili Lavova na zapadu Ukrajine, rekao je bivši predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev u intervjuu ruskim novinskim agencijama.

Medvedev
Medvedevfoto: Reuters

"Ništa nije isključeno. Ako treba da stignete do Kijeva, onda morate da idete u Kijev, ako treba da dođete do Lavova, onda morate da idete u Lavov da biste uništili ovu infekciju", rekao je Medvedev, objavila je RIA Novosti, a prenosi Rojters.

Izmjena: 10:21h
09:03h

Rat u Ukrajini ušao je u 392. dan.

Bonus video: