Stanovnici Berlina na referendumu za postizanje klimatske neutralnosti do 2030. godine

Mjere za postizanje tog cilja predviđaju postavljanje solarnih panela na krovove u gradu, uz proširenje vjetroturbina u susjednoj pokrajini Brandenburg. Njemački glavni grad, takođe, bi trebao proširiti upotrebu električnih vozila i dodati biciklističke staze

3058 pregleda 2 komentar(a)
Detalj kampanje za "Berlin 2030. klimatski neutralan", Foto: Reuters
Detalj kampanje za "Berlin 2030. klimatski neutralan", Foto: Reuters

Stanovnici Berlina glasaju na referendumu o tome žele li da njihov grad postane klimatski neutralan do 2030. godine, a ne do 2045. godine kao što je planirano.

Većina mora glasati za kako bi to postao zakon, a minimalna izlaznost iznosi 25 posto birača, što je otprilike 608.000 glasova.

Birališta su otvorena od osam časova, a pravo glasa na referendumu o strožijimm klimatskim ciljevima ima oko 2.4 miliona ljudi.

Grupa za zaštitu okoline Klimaneustart prikupila je u periodu od četiri mjeseca prošle godine oko 260.000 potpisa za raspisivanje referenduma. Aktivisti žele pritisnuti gradske vlasti da ubrzaju mjere protiv klimatskih promjena.

Njemačka vlada na nacionalnom nivou želi postići klimatsku neutralnost do 2045. Emisije bi se trebale smanjiti za 95 posto u poređenju sa nivoima iz 1990. kako bi se taj cilj postigao.

Njemački kancelar Olaf Šolc i gradonačelnica Berlina Franciska Gifi su izrazili sumnje kada je u pitanju mogućnost da se cilj postigne do 2030. godine.

"Čvrsto sam uvjeren da je ono što je savezna vlada odlučila da učini ispravno, naime, osigurati tehnološku modernizaciju naše zemlje", rekao je Šolc u subotu.

"Bavljenje tim pitanjem smatramo važnim, no neće biti moguće da Berlin bude klimatski neutralan do 2030. Ljudima to mora biti jasno rečeno, sve ostalo su besmislice", kazala je gradonačelnica Gifi.

Ukoliko inicijativa bude odobrena, ona će obavezati lokalnu vlast da postigne klimatsku neutralnost za sedam godina.

Mjere za postizanje tog cilja predviđaju postavljanje solarnih panela na krovove u gradu, uz proširenje vjetroturbina u susjednoj pokrajini Brandenburg. Njemački glavni grad, takođe, bi trebao proširiti upotrebu električnih vozila i dodati biciklističke staze.

Referendum dolazi u trenutku kada konzervativci iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU) pregovaraju o mogućoj koaliciji sa socijaldemokratama u glavnom gradu, nakon pobjede na ponovljenim izborima.

Evropska unija je prošle godine pokrenula program za pomoć 100 gradova unutar i izvan Unije da postanu klimatski neutralni do 2030.godine. No, program i finansijska potpora koju nudi nisu pravno obavezujući.

Bonus video: