U brodolomu kod Tunisa poginulo 19 migranata

Obalska straža Tunisa saopštila je da je u posljednja četiri dana zaustavila oko 80 brodova koji su išli prema Italiji i zadržala više od 3.000 migranata, uglavnom iz zemalja podsaharske Afrike

5298 pregleda 0 komentar(a)
Neki od migranata juče spašenih u Sredozemlju, Foto: Reuters
Neki od migranata juče spašenih u Sredozemlju, Foto: Reuters

Najmanje 19 migranata iz podsaharske Afrike poginulo je kada im je brod potonuo kod Tunisa, dok su pokušavali preći Sredozemno more u Italiju, objavila je grupa za ljudska prava.

U posljednja četiri dana, pet brodova s migrantima potonulo je u blizini južnog grada Sfaksa, te se 67 osoba vode kao nestale i devet je mrtvih.

Obalska straža Tunisa spasila je petoro ljudi s broda u blizini obale Mahdije nakon što su na putovanje krenuli s plaža Sfaksa, rekao je za Rojters Romadan ben Omar, funkcioner Foruma za socijalna i ekonomska prava (FTDES).

Obalska straža Tunisa saopštila je da je u posljednja četiri dana zaustavila oko 80 brodova koji su išli prema Italiji i zadržala više od 3.000 migranata, uglavnom iz zemalja podsaharske Afrike.

Obala blizu Sfaksa postala je glavno polazište za ljude koji bježe od siromaštva i sukoba u Africi i na Bliskom istoku u nadi za boljim životom u Evropi.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, najmanje 12.000 migranata koji su stigli do Italije ove godine isplovilo je iz Tunisa, u poređenju s 1.300 u istom periodu 2022. godine. Libija je ranije bila glavna polazna tačka za migrante.

Prema statistici FTDES-a, tuniska obalska straža spriječila je više od 14.000 migranata da isplove čamcima tokom prva tri mjeseca ove godine, u poređenju s 2.900 u istom periodu prošle godine.

Bonus video: