EU prijeti Bjelorusiji novim sankcijama ako primi rusko nuklearno oružje

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u subotu najavio da će Moskva rasporediti "taktičko" nuklearno oružje na teritoriji svog saveznika Bjelorusije koja je uz granicu Evropske unije

2977 pregleda 3 komentar(a)
Aleksandar Lukašenko, Foto: Shutterstock
Aleksandar Lukašenko, Foto: Shutterstock

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj upozorio je danas da je EU "spremna" za nove sankcije protiv Bjelorusije ako ta zemlja rasporedi rusko nuklearno oružje na svojoj teritoriji.

"Bjelorusko primanje ruskog nuklearnog oružja predstavljalo bi neodgovorno povećanje napetosti i prijetnju evropskoj bezbjednosti. Bjelorusija to još može da zaustavi, to je njen izbor. EU je spremna da odgovori daljim sankcijama", napisao je Borelj na Tviteru.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u subotu najavio da će Moskva rasporediti "taktičko" nuklearno oružje na teritoriji svog saveznika Bjelorusije koja je uz granicu Evropske unije.

Nuklearna retorika Moskve je opasna i neodgovorna, saopštio je danas NATO.

"NATO je na oprezu i pažljivo pratimo situaciju. Nismo primjetili nikakve promjene u Rusiji koje bi se odnosile na nuklearno oružje", rekla je portparolka te alijanse, Oana Lungesku.

EU je krajem februara produžila sankcije Bjelorusiji na godinu dana zbog represije koju je sprovodio režim Aleksandra Lukašenka i podrške ratu koji vodi Rusija u Ukrajini.

Predsjedniku Bjelorusije Lukašenku i za još 194 ličnosti bliske njegovom režimu zabranjen je ulazak u EU, a njihova imovina je zamrznuta.

Bjelorusija je takođe predmet ciljanih ekonomskih sankcija, uključujući ograničenja u finansijskom sektoru, trgovini, robi dvostruke namjene, telekomunikacijama, energetici i saobraćaju.

Putin je raspoređivanje nuklearnog oružja u Bjelorusiji pravdao razmiještanjem američkog oružja u Evropi.

"To nije ništa neubičajeno. SAD to rade decenijama. Imaju dugu istoriju razmiještanja svog taktičkog nuklearnog oružja na teritoriji svojih saveznika", rekao je Putin i dodao da se dogovorio sa Bjelorusijom da to učini.

Predsjednik Rusije rekao je da od 3. aprila počinje obuka osoblja, a do 1. jula biće završena izgradnja specijalnog skladišta za taktičko nuklearno oružje na teritoriji Bjelorusije.

Lungesku je rekla da je Rusija kršila svoje obaveze o kontroli naoružanja, nedavno suspendujući svoje učešće u novom sporazumu START, sa SAD.

"Rusija mora da se vrati poštovanju svojih obaveza i djelovanju u dobroj veri", dodala je portparolka NATO-a.