Šel: Vlada Holandije zatvara najveće gasno polje u Evropi

Holandija je planirala da zauvijek zatvori tu slavinu 2022. godine, ali je odložila zbog geopolitičke situacije poslije ruske invazije Ukrajine

4172 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: REUTERS
Ilustracija, Foto: REUTERS

Očekuje se da holandska vlada ove godine, uprkos neizvjesnostima izazvanim ratom u Ukrajini za snabdijevanje gorivom, zatvori najveće gasno polje u Evropi, kod grada Groningena, na sjeveru te zemlje, izjavio je danas odlazeći direktor kompanije "Shell Holandija".

To ležište se eksploatiše od 1963. godine, ali više od 20 godina tamošnjih 200.000 stanovnika je izloženo sve jačim zemljotresima zbog "vakuumskih džepova" nastalih ispumpavanjem prirodnog gasa, te se to ležište zato već koristi veoma malo.

"To nalazište mora biti zatvoreno. To može i mora", rekla je Marjan van Loon na televizijskom kanalu VNL i dodala da stručnjaci smatraju da se to može obaviti već ove godine".

Holandija je planirala da zauvijek zatvori tu slavinu 2022. godine, ali je odložila zbog geopolitičke situacije poslije ruske invazije Ukrajine.

"Shell Holandija" i "ExonMobile" imaju jednak udio u NAM-u, kompaniji za vađenje gasa iz Groningena od početka 1960-ih.

Konačna odluka Vlade Holandije o zatvaranju tog ležišta očekuje se u junu, ali će, upozoreno je, "zavisiti od međunarodne situacije".

Parlamentarna komisija objavila je u februaru izveštaj u kojeme je holandska Vlada kritikovana što nije zatvorila ležište i navedeno je da ima moralnu obavezu da popravi stanje u Groningenu, gdje su mnoge kuće znatno oštećene.

Predsjednica "Šela" je uverila da će ta naftna kompanija platiti štetu i ojačati infrastrukturu u toj oblasti.

Bonus video: