Humza Jusaf izabran za novog lidera Škotske nacionalne partije

Jusaf, dosadašnji škotski ministar zdravlja koga bi poslanici sjutra trebalo da izaberu za premijera, suočava se sa izazovom ujedinjenja stranke i davanja nove energije kampanji za nezavisnost Škotske od Velike Britanije

1907 pregleda 2 komentar(a)
Humza Jusaf, Foto: Reuters
Humza Jusaf, Foto: Reuters

Vladajuća Škotska nacionalna partija (SNP) izabrala je danas Humzu Jusafa za svog novog lidera, poslije žestoke petonedjeljne borbe koja je razotkrila duboke podjele unutar škotskog pokreta za nezavisnost.

To znači da će Jusaf, 37-godišnji sin imigranata iz Južne Azije, postati prva osoba na čelu škotske vlade koja ne pripada bijeloj rasi.

Jusaf, dosadašnji škotski ministar zdravlja koga bi poslanici sjutra trebalo da izaberu za premijera, suočava se sa izazovom ujedinjenja stranke i davanja nove energije kampanji za nezavisnost Škotske od Velike Britanije.

On je u trci za lidera SNP pobijedio dva poslanika škotskog parlamenta, nakon što je Nikola Stardžon prošlog mjeseca neočekivano podnijela ostavku poslije osam godina na čelu vlade i SNP. Nikola Stardžon je važila za izuzetnu liderku, koja je dovela SNP na dominantno mjesto u škotskoj politici, ali nije uspjela da izvede Škotsku iz Velike Britanije a i podijelila je stranku predlogom zakona o pravima transrodnih osoba.

Jusaf se smatra sljedbenikom njene politike i dijeli njena liberalna uvjerenja. Kaže da će nastaviti da gura "sporni" zakon.

"Kao što ću voditi SNP u interesu svih članova stranke, a ne samo onih koji su glasali za mene, tako ću voditi Škotsku u interesu svih naših građana nezavisno od njihove političke orijentacije", rekao je Jusaf u Edinburgu, u govoru povodom svog izbora.

Jusafova pobjeda bila je tijesna, a u konkurenciji su bili škotska ministarka za finansije Kejt Forbs i poslanik Eš Regan. U glasanju je učestvovalo 72.000 članova SNP.

Kejt Forbs i Eš Regan ne podržavaju predloženi zakon o pravima transrodnih osoba.

Bonus video: