Jusaf će morati da stavi socijalne teme ispred nezavisnosti

Novi lider Škotske obećao da će raditi na suzbijanju krize troškova života i najavio obnovu napora za ostvarivanje nezavisnosti

16325 pregleda 4 komentar(a)
Humza Jusaf, Foto: Rojters
Humza Jusaf, Foto: Rojters

Humza Jusaf, čovjek koji će postati prvi muslimanski lider Škotske nakon napete trke za izbor nasljednika Nikole Stardžon, iskusni je bivši ministar kojeg očekuje težak zadatak ujedinjavanja Škotske nacionalne partije (SNP) u naporima za ostvarenje nezavisnosti u trenutku kada građane više zanimaju socijalne teme.

Jusaf je, kako prenosi Rojters, kazao da će se skoncentrisati na suzbijanje krize troškova života, okončanje podjela unutar partije i obnoviti napore za ostvarenje nezavisnosti.

”Mi ćemo biti generacija koja će Škotskoj donijeti nezavisnost”, kazao je Jusaf nakon saopštenja rezultata. “Tamo gdje ima podjela moramo ih prevazići i to moramo učiniti brzo jer nas očekuje veliki posao, a kao stranka najsnažniji smo kada smo jedinstveni, a ujedinjuje nas zajednički cilj ostvarenja nezavisnosti naše nacije”, kazao je Jusaf.

Humza Jusaf
foto: Reuters

Kao bliski saveznik Stardžonove, vjeruje se da će Jusaf nastaviti njenu politiku, mada se odmah distancirao od njenog planiranog puta ka nezavisnosti rekavši da je potrebno da partija argumentovano pripremi nezavisnost, umjesto beskrajnih diskusija o tom procesu.

Škotska je glasala protiv nezavisnosti sa 55 prema 45 odsto 2014. godine, a istraživanja sprovedena ovog mjeseca pokazala su da je podrška nezavisnosti pala na 39 odsto, uključujući i neopredijeljene.

”Jedan od ključnih razloga zašto se mnogi Škoti protive nezavisnosti jeste zbog “zamora” od te teme, ističe portal “Konverzejšn. Istraživanje YouGov, koje je sprovedeno odmah nakon što je Stardžonova najavila da će napustiti dužnost, pokazalo je da se 53 odsto Škota slaže sa stavom da “u ovom trenutku prioritet njenog nasljednika ne treba da bude nezavisnost”.

Kao i u slučaju ostatka Britanije, Škote sada više zanimaju životne teme poput stanja ekonomije, obrazovanja i zdravstvene njege. To važi i za birače SNP-a koji su, prema posljednjem istraživanju, kao prioritet postavili krizu troškova života (65 odsto), zdravstvene usluge(58) i ekonomiju (31). Svega njih 30 odsto navelo je nezavinost kao glavni prioritet.

Muguće da je Jusaf jučerašnjim izjavama i distanciranjem od Stardžoninog plana za ostvarivanje nezavisnosti pokazao da je svjestan da što više bude zanemarivao životne teme kako bi se fokusirao na nezavisnost to su manje šanse da će je ostvariti, navodi “Konverzejšn”.

Rojters prenosi da je portparol britanskog premijera Rišija Sunaka na pitanje da li će britanska vlada dati dozvolu Jusafu da održi referendum o nezavisnosti rekao da se njihova pozicija nije promijenila i da su prioriteti ljudi zdravstvena njega i ekonomija, a ne novo glasanje o secesiji.

Kao premijer Škotske poluautonomne vlade Jusaf će postati i prvi musliman na čelu jednu zemlje u Zapadnoj Evropi, ističe agencija Rojters.

On je kazao da njegova vjera nije “osnova na kojoj upravlja” i dodao da podržava istopolne brakove, kao i da planira da ospori odluku britanske vlade da blokira zakon usvojen u škotskom parlamentu kojim se olakšava ljudima da promijene pol u zakonskom smislu.

Rođen u Glazgovu, 37-godišnji Jusaf je diplomirao političke nauke na Univerzitetu u Glazgovu. Nakon fakulteta radio je kao saradnik poslanika u škotskom parlamentu, prije nego što je 2011. i sam izabran za poslanika.

Njegov otac je porijeklom iz Pakistana i došao je u Škotsku 1960-ih, dok je njegova majka rođena u Keniji u porodici južnoazijskog porijekla.

Jusaf je kazao da će nastojati da oformi vladu koja će zaraditi povjerenje birača, istovremeno pokušavajući da pridobije glasove neodlučnih građana za nezavisnost. “Imamo još posla kako bismo ubijedili ljude”, kazao je on. “Ne bismo stajali ovdje da nije tako”.

Bonus video: