Vatikan u svemir šalje govor pape Franja

Na njemu će biti govor koji je papa održao 27. marta 2020. Tog dana poglavar Rimokatoličke crkve pojavio se sam na pustom i kišom okupanom Trgu svetog Petra u Vatikanu, pozvavši "uplašeni i izgubljeni" svijet da preispita svoje prioritete

2333 pregleda 11 komentar(a)
Papa Franjo tokom govora iz 2020., Foto: Printscreen YouTube/La Repubblica
Papa Franjo tokom govora iz 2020., Foto: Printscreen YouTube/La Repubblica

Vatikan je saopštio kako planira da u svemir pošalje minijaturnu digitalnu knjigu sa porukom nade koju je papa Franjo uputio 2020. godine u jeku pandemije kovid-19.

"Nano-knjiga" će biti lansirana u orbitu na visinu od 525 kilometara raketom "SpaceX Falcon 9" koja će poletjeti 10. juna iz vazduhoplovne baze Vandenberg u Kaliforniji, objavila je Sveta Stolica na konferenciji za novinare u Rimu, a prenosi Hina.

Mikrogravirani elektronski dio od jedva dva milimetra biće ukrcan na satelit od tridesetak centimera (CubeSat) opremljen solarnim pločama, a osmislili su ga studenti Politehničke škole u Torinu.

Na njemu će biti govor koji je papa Franjo održao 27. marta 2020.

Tog dana poglavar Rimokatoličke crkve pojavio se sam na pustom i kišom okupanom Trgu svetog Petra u Vatikanu, pozvavši "uplašeni i izgubljeni" svijet da preispita svoje prioritete.

Na latinskom nazvan "Spei Satelles" (satelit nade) projekat, čiji proračun nije preciziran, zajednički će realizovati Vatikan, Italijanska svemirska agencija i razni italijanski instituti.

Cilj njihove saradnje je poslati papin govor "van zemaljskih granica da bi iz svemira stigao do što više žena i muškaraca na našoj planeti u poteškoćama", objasnio je predsjednik Svemirske agencije, Đorđo Sakoća.

Prije šest godina papa iz Argentine razgovarao je uživo putem video poziva sa astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) u sklopu inicijative koju je pokrenuo njegov prethodnik Benedikt XVI.

Bonus video: