Hamza Jusaf izabran za premijera Škotske: Prvi musliman na toj funkciji

"Ovo je dan ponosa za mene i moju porodicu, a nadam se da je to i dan ponosa za Škotsku, jer mnogo govori o našim vrijednostima", rekao je Jusaf poslije glasanja u Parlamentu

11072 pregleda 6 komentar(a)
Jusaf (u sredini) potpisuje nominaciju, Foto: Reuters
Jusaf (u sredini) potpisuje nominaciju, Foto: Reuters

Hamza Jusaf danas je na glasanju u Parlamentu Škotske zvanično izabran za njenog premijera i prvi je musliman na tom mjestu.

"Ovo je dan ponosa za mene i moju porodicu, a nadam se da je to i dan ponosa za Škotsku, jer mnogo govori o našim vrijednostima", rekao je Jusaf poslije glasanja u Parlamentu.

Jusaf (37) je najprije u ponedjeljak izabran za lidera vladajuće Škotske nacionalne stranke (SNP), pošto je prošlog mjeseca Nikola Sterdžon posle osam godina podnijela ostavku na tu funkciju i automatski na mjesto premijerke. I ona i Jusaf se zalažu za nezavisnost Škotske. Prema posljednjoj anketi JuGov-a (YouGov), 46 odsto ispitanika se izjasnilo za nezavisnost Škotske, dok ih je u februaru bilo 50 odsto.

Jusaf je nedavno rekao da pripada "generaciji koja će dobiti nezavisnost" Škotske od Velike Britanije iako izgleda da je ta ideja u ćorsokaku, mada je dvaput odobrena na referendumima u Škotskoj.

U Londonu je britanski ministar za Škotsku Alister Džek čestitao Jusafu i pozvao ga da "ostavi po strani opsesiju o nezavisnosti" već da se usredsredi na saradnju s Vladom Velike Britaije u cilju poboljšanja života Škota.

Hamza Jusaf čiji su se preci doseli iz Pakistana prije 60 godina, zvanično će preuzeti dužnost u srijedu, pošto bude na tu funkciju zvanično imenovan kraljevskim nalogom i pošto položi zakletvu pred Vrhovnim sudom Škotske.

Bonus video: