Amsterdam protiv turista koji žele da "podivljaju": Obeshrabriti da dolaze zbog alkohola, droge i prostitutki

"Onlajn kampanja obeshrabrenja je usmerena na nepoželjne turiste koji žele da posjete Amsterdam da bi 'podivljali', sa svim posljedicama koje iz toga proizilaze", navodi se u saopštenju gradskih vlasti

7311 pregleda 5 komentar(a)
Amsterdam, Foto: Shutterstock
Amsterdam, Foto: Shutterstock

Gradske vlasti Amsterdama su danas saopštile da su pokrenule kampanju da bi obeshrabrile turiste da dolaze samo na zabavu, konzumiranje alkohola ili droge, kao i u posetu četvrti Crvenih fenjera, s prostitukama.

Vlasti žele da pojačaju mjere za borbu protiv kriminala i smetnji u centru grada, koji je posebno popularan među mladim turistima za momačke večeri i turneju po barovima.

Bordeli u četvrti Crveni fenjera u centru grada takođe su jedna od velikih turističkih atrakcija Amsterdama.

"Onlajn kampanja obeshrabrenja je usmerena na nepoželjne turiste koji žele da posjete Amsterdam da bi 'podivljali', sa svim posljedicama koje iz toga proizilaze", navodi se u saopštenju gradskih vlasti.

Kampanja će prvo biti usmjerena na Veliku Britaniju i na muškarce od 18 do 35 godina, kategoriju koja je jako zastupljena na ulicama Amsterdama - dodaje se u saopštenju i navodi da će potom kampanja biti usmjerena na posjetioce iz Holandije i druge iz Evropske unije, čiji građani izazivaju incidente.

Oni koji na internetu budu ukucali riječi ili termine kao što "momačko veče u Amsterdamu", "jeftin hotel u Amsterdam" i "turneja po barovima Amsterdama", dobiće poruke upozorenja.

"Te poruke će ukazati na rizike i posljedice neprikladnog ponašanja i prekomjerne upotrebe droge i alkohola, a to su - novčana kazna, policijsko hapšenje, krivični dosije, hospitalizacija i štetnost po zdravlje", navele su gradske vlasti.

Navodi se da su posjetioci i dalje dobrodošli, ali ne ako se loše ponašaju i izazivaju nerede.

Amsterdam je nedavno najavio zabranu pušenja kanabisa u četvrti Crvenih fenjera, stroža ograničenja konzumiranja alkohola i ranija zatvaranja barova, restorana i javnih kuća tokom vikenda.