Bahmut - žarište ruske ofanzive: Ukrajinska vojska tvrdi da odbija napade

Zelenski kazao da Ukrajina mora zadržati Bahmut pod svaku cijenu, upozoravajući da bi pobjedu Rusije u tom gradu predsjednik Vladimir Putin iskoristio kao odskočnu dasku u prikupljanju međunarodne podrške za mirovni sporazum koji bi prisilio Ukrajinu na prihvaćanje bolnih kompromisa

14257 pregleda 10 komentar(a)
Tenk u blizini Bahmuta, Foto: REUTERS
Tenk u blizini Bahmuta, Foto: REUTERS

Ukrajinski branioci odbili su nove talase ruskih napada na Bahmut, saopštila je vojska u srijedu, dok predsjednik Volodimir Zelenski upozorava da Kijev ne može priuštiti da izgubi bitku za ovaj grad regije Donjeck koji je postao žarište dugotrajne ruske ofanzive na istoku zemlje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Neprijatelj je nastavio s napadom na grad Bahmut", naveo je Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine.

"Međutim, naši branioci hrabro drže grad, odbijajući brojne napade neprijatelja", ističe se u saopštenju.

Bahmut, zajedno s Avdijivkom, Marinkom i Limanom, i dalje su glavne mete ruskog granatiranja, istakla je ukrajinska vojska, dodajući da je u posljednja 24 sata na tom području odbijeno ukupno 57 neprijateljskih napada.

Ruske trupe izvele su 18 vazdušnih i tri raketna napada, kao i 50 raketnih paljbi duž cijele linije fronta tokom prethodnog dana, rekla je vojska.

Ruske snage na jugu Ukrajine nastavile su granatirati regiju Herson, rekao je šef regionalne vojne uprave, Oleksandr Prokudin.

"Tokom proteklog dana, neprijatelj je 34 puta granatirao regiju - tri puta sam grad Herson", rekao je Prokudin na Telegramu, dodajući da je jedna osoba ranjena.

Među ruskim ciljevima našle su se stambene zgrade, bolnica i fabrika, rekao je Prokudin.

U istočnoj regiji Harkov jedan muškarac je ubijen, a drugi je ranjen u masovnom ruskom granatiranju, saopštila je lokalna policija.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju, UN-ovog nadzornog tijela za nuklearnu energiju, Rafael Grosi posjetio je u srijedu nuklearnu elektranu Zaporožje koja je pod kontrolom Rusije, saopštila je ukrajinska državna firma Enerhoatom.

Ova Grosijeva posjeta dio je nastojanja da se spriječi opasnost od nesreće u nuklearnoj elektrani.

Grosi se u ponedjeljak sastao s predsjednikom Zelenskim tokom radnog putovanja u regiju Zaporožje.

U međuvremenu, Zelenski je ponovio da Ukrajina mora zadržati Bahmut pod svaku cijenu, upozoravajući da bi pobjedu Rusije u tom gradu predsjednik Vladimir Putin iskoristio kao odskočnu dasku u prikupljanju međunarodne podrške za mirovni sporazum koji bi prisilio Ukrajinu na prihvaćanje bolnih kompromisa.

Putin bi "prodao ovu pobjedu Zapadu, svom društvu, Kini, Iranu", rekao je Zelenski agenciji Associated Press u intervjuu objavljenom u srijedu.

Ukrajinski vojni zapovjednici rekli su da kontraofanziva nije daleko, ali u međuvremenu nastoje zadržati kontrolu nad Bahmutom.

Ukrajinska vojska objavila je u utorak da je nedavno primila opremu iz zemalja Zapada, uključujući njemačke tenkove Leopard 2.

Zelenski je u utorak poručio da svijet mora djelovati hitnije kako bi zaustavio rusku agresiju.

Rekao je kako vjeruje da "ruska agresija može završiti mnogo brže" nego što su neki rekli. Brže će završiti "ako svijet bude brži, ako svijet bude odlučniji", rekao je ukrajinski predsjednik.

Bonus video: