U nacrtu reforme i Crna Gora: Njemačka će moći da angažuje do 50.000 radnika iz zemalja Zapadnog Balkana

"Ovim nacrtom postavljamo temelj novom početku u migracionoj politici. Dobrodošao je svako ko može da doprinese ekonomskom uspjehu zemlje kao obučen radnik", naveo je ministar finansija Kristijan Lindner na Tviteru nakon sastanka Vlade i odobrenja reformi

7594 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačka je danas objavila nacrt reforme o imigraciji, zanatskoj obuci i unapređenju imigracije iz zemalja Zapadnog Balkana, što je dio napora vlade kancelara Olafa Šolca da smanji nedostatak radne snage, prenosi radio Slobodna Evropa (RSE).

Vlada u Berlinu je donijela odluku da produži regulative za osobe koje traže posao iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije koje su trebale da isteknu krajem godine.

Njemačka će moći da angažuje do 50.000 radnika iz ovih zemalja.

"Ovim nacrtom postavljamo temelj novom početku u migracionoj politici. Dobrodošao je svako ko može da doprinese ekonomskom uspjehu zemlje kao obučen radnik", naveo je ministar finansija Kristijan Lindner na Tviteru nakon sastanka Vlade i odobrenja reformi.

Cilj jedne od reformi je novi imigracioni zakon čiji je cilj rješavanje ključnih prepreka za migrante u Njemačkoj, posebno za one koji stižu izvan Evropske unije (EU).

U nacrtu zakona, u koji je uvid imala agencija Rojters, navodi se da bi reforma trebala da poveća broj radnika izvan EU za 60.000 godišnje.

Stranim radnicima se u nacrtu nude tri načina da uđu u državu.

Prvi način je uz profesionalnu ili univerzitetsku diplomu koja se priznaje u Njemačkoj i ugovor o zaposlenju.

Drugi način zahtijeva minimalno dvije godine radnog iskustva u relevantnom sektoru i diplomu ili profesionalnu obuku.

Treći je nova "karta mogućnosti" za osobe koje nemaju ponudu za posao ali žele da rade.

Karta prati sistem zasnovan na poenima kojima se uzimaju u obzir kvalifikacije, poznavanje jezika, profesionalno iskustvo, povezanost sa Njemačkom i starost.