Otac, čija je ćerka u školi u Rusiji naslikala antiratni crtež, uhapšen u Minsku

Moskaljov je došao u centar pažnje policije nakon što je njegova ćerka Marija, učenica šestog razreda, u decembru nacrtala crtež pozivajući na mir u Ukrajini

5975 pregleda 4 komentar(a)
Crtež, Foto: Screenshot/Youtube
Crtež, Foto: Screenshot/Youtube

Samohrani otac iz zapadnog ruskog regiona Tula, čija je ćerka prošle godine nacrtala antiratni crtež u školi, uhapšen je u glavnom gradu Bjelorusije, Minsku, nakon što je pobjegao iz kućnog pritvora u Rusiji, rekao je njegov advokat Dmitrij Zahvatov.

Aleksej Moskaljov je 28. marta u odsustvu osuđen na dvije godine zatvora zbog diskreditacije ruskih oružanih snaga.

Moskaljov je došao u centar pažnje policije nakon što je njegova ćerka Marija, učenica šestog razreda, u decembru nacrtala crtež pozivajući na mir u Ukrajini.

Optužbe protiv njega proizašle su iz naknadne istrage njegovih postova u kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu.

Slučaj Moskaljova privukao je međunarodnu pažnju kao podsjetnik da Kremlj intenzivira represiju nad neistomišljenicima. Tako široka državna kampanja represije nije viđena još od sovjetske ere, piše AP.

Moskaljov, 54, optužen je da je više puta "diskreditovao rusku vojsku", što je krivično djelo po zakonu koji su ruske vlasti donijele ubrzo nakon početka invazije na Ukrajinu.

U aprilu 2022. Moskaljov je kažnjen zbog kritički nastrojenih komentara na društvenim mrežama, u decembru mu je pretresen stan i protiv njega je pokrenut krivični postupak. On je tada stavljen u kućni pritvor, a njegova ćerka u sirotište.

Osuđen je zbog niza postova na društvenim mrežama o ruskim zločinima u Ukrajini i pominjanja "terorističkog" režima u Moskvi. On, međutim, kaže da nije autor postova.

Njegova 13-godišnja ćerka Marija koju su mu vlasti oduzele zbog crteža, napisala mu je pismo podrške iz sirotišta, u kom je, prema riječima advokata, poručila: "Tata, ti si moj heroj".

RSE