Ukrajinski mitropolit Pavlo u kućnom pritvoru

Mitropolit će zbog toga morati da "nosi elektronski uređaj za nadzor" i da se "uzdrži od komunikacije sa svjedocima u kontekstu krivičnog postupka", podvukao je sud

14214 pregleda 36 komentar(a)
Mitropolit Pavlo, Foto: REUTERS
Mitropolit Pavlo, Foto: REUTERS

Ukrajinsko pravosuđe odlučilo je danas da u kućni pritvor na 60 dana stavi mitropolita Pavla, starješinu manastira Kijevsko-pečerske lavre čiji su monasi optuženi za veze sa Moskvom, i kojima je naloženo protjerivanje iz crkve.

"Istražni sudija je odlučio da osumnjičenom primijeni preventivnu mjeru kućnog pritvora od 60 dana, do 30. maja, u sklopu preliminarne istrage", saopštio je sud u Kijevu koji je nadležan za taj slučaj.

Mitropolit će zbog toga morati da "nosi elektronski uređaj za nadzor" i da se "uzdrži od komunikacije sa svjedocima u kontekstu krivičnog postupka", podvukao je sud.

Nekoliko desetina vjernika sa ikonama u rukama okupilo se tokom dana ispred Pečerske lavre, velikog manastira u Kijevu poznatog po zlatnim lukovicama, u kome se nalazi pravoslavna crkva sa istorijskim vezama sa Moskvom.

Kako je saopštila Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU), mitropolit Pavlo se sumnjiči da je "pravdao oružanu agresiju Rusije na Ukrajinu i veličao njene učesnike". Takođe se sumnjiči da je "narušio ravnopravnost građana po osnovu rasne i nacionalne pripadnosti i njihovih vjerskih ubjeđenja".

"Zakon i odgovornost za kršenje zakona su isti za sve", rekao je šef SBU Vasil Maljuk.

Monasi u tom manastiru pripadaju Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, optuženoj da je povezana sa Ruskom pravoslavnom crkvom čiji lider, patrijarh Kiril, podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovu invaziju na Ukrajinu.

Ukrajinska pravoslavna crkva tvrdi da je lojalna svojoj zemlji, osudila je rusku invaziju i proglasila da je nezavisna od Moskve.

Ali, SBU tvrdi da neki u toj crkvi održavaju bliske veze sa Moskvom. Oni su tokom racija u bogomoljama našli ruske rublje, pasoše i letke s porukama moskovskog patrijarha kao dokaz da su neki ukrajinski crkveni zvaničnici lojalni Rusiji.

Manastir Kijevo-Pečerska lavra je u vlasništvu ukrajinske vlade, a agencija koja ga nadgleda obavijestila je monahe da raskida zakup i da imaju rok do srijede da ga napuste.