Počeli parlamentarni izbori u Bugarskoj, peti u dvije godine

Partija desnog centra trostrukog premijera Bojka Borisova Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) ima oko 26 odsto podrške, koliko i njen glavni rival, liberalna stranka Kirila Petkova Nastavljamo promjene, koja je nedavno formirala koaliciju sa desničarskom Demokratskom strankom Bugarska

7117 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa birališta u Sofiji, Foto: Reuters
Detalj sa birališta u Sofiji, Foto: Reuters

Parlamentarni izbori u Bugarskoj, peti u dvije godine, trebalo bi danas da okončaju političku nestabilnost i pomognu u prevazilaženju ekonomskih problema.

Biračka mesta otvorena su u sedam časova po lokalnom vremenu.

Prva predviđanja rezultata biće po zatvaranju birališta u 20 časova, dok se preliminarni rezultati očekuju sutra ujutru.

Očekuje se da će odziv biti nizak zbog apatije birača i razočaranja u političare.

U danima pred izbore, bombaške prijetnje bile su upućene na adrese škola u kojima će danas građani glasati.

Stručnjaci za sajber bezbednost pripisali su prijetnje hakerskim grupama koje su učestvovale u hibridnim napadima najvjerovatnije povezanim sa Rusijom. Cilj je bilo sijanje straha i manji odziv birača za izbore.

Kako navodi AP, mnogi Bugari tradicionalno njeguju proruska osećanja, što je plodno tlo za agresivnu propagandu Kremlja u najsiromašnijoj zemlji članici Evropske unije.

Partija desnog centra trostrukog premijera Bojka Borisova Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) ima oko 26 odsto podrške, koliko i njen glavni rival, liberalna stranka Kirila Petkova Nastavljamo promjene, koja je nedavno formirala koaliciju sa desničarskom Demokratskom strankom Bugarska.

Stranka Kirila Petkova, koja optužuje Borisova za korumpiranu politiku, odbaciće svaki koalicioni dogovor sa strankom GERB ako Borisov ostane na čelu i predlaže manjinsku vladu uz podršku GERB-a, koji odbacuje tu ideju.

Ipak, obje stranke pokušavaju da ublaže agresivnu retoriku i pronađu alternativu politici uzastopnih prelaznih vlada Rumena Radeva u posljednjih nekoliko godina, koje su zemlju okrenule ka istoku, navodi AP.

Bonus video: