U Poljskoj polili farbom spomenik papi Jovanu Pavlu II

Kroz Lođ, kao i kroz Varšavu, Gdanjsk i desetine drugih gradova Poljske prolaze danas vjernici u marševima u odbranu njihovog pape Vojtile, na poziv biskupa Poljske katoličke crkve i vladajuće stranke Pravo i Pravda

8309 pregleda 0 komentar(a)
Sa marša podrške papi Jovanu Pavlu II, Foto: REUTERS
Sa marša podrške papi Jovanu Pavlu II, Foto: REUTERS

Spomenik "poljskom" papi Jovanu Pavlu II u Lođu, osvanuo je jutros na 18. godišnjicu njegove smrti poliven crvenom i žutom farbom i porukom "maxima culpa" koja upućuje na to da je pokojni papa znao za slučajeve pedofilije medju sveštenicima u Poljskoj i da je pomogao da se vinovnici sakriju, a afera zataška.

Papine ruke na spomeniku polivene su crvenom bojom krvi, a lice ofabrano u žuto, dok poruka na pijedestalu spomenika upućuje na naslov knjige Eke Overbeka "Maksima kulpa - Jovan Pavle II je znao", u kojoj taj holandski novinar tvrdi da je Jovan Pavle II morao da zna za slučajeve pedofilije u Katoličkoj crkvi.

Kroz Lođ, kao i kroz Varšavu, Gdanjsk i desetine drugih gradova Poljske prolaze danas vjernici u marševima u odbranu njihovog pape Vojtile, na poziv biskupa Poljske katoličke crkve i vladajuće stranke Pravo i Pravda, a organizuju i bdenja, molitve i mise zahvalnosti za njegov pontifikat kada je dugih 16 godina Poljak stajao ne čelu Rimokatoličke crkve.

"Mnogo nas ima povoda da bude zahvalno svetom Jovanu Pavlu II, bilo pojedinačno, bilo kao društvo. Nema načina da se procijeni to dobro i ta čovječnost koju je on uklesao u srca miliona ljudi širom svijeta", kazao je povodom papskih marševa portparol Konferencije Episkopata Poljske Lešek Genšak.

Organizatori marševa za Jovana Pavla II tvrde da oni nemaju veze sa dokumentarnim filmom o tri slučaja seksualnog zlostavljana i pedofilije od strane sveštenika Poljske katoličke crkve za koje je prema dokumentima nadjenim u Institutu pamćenja naroda krakovski mitropolit kardinal Vojtila, kasniji papa, ne samo znao već i pomogao da se stvar zataška jer je štitio instituciju crkve, a ne žrtve.

Dokumentarni film emitovala je nezavisna poljska privatna televizija TVN24 6. marta, vidjeli su ga milioni Poljaka i izazvao je buru kritika od strane vlasti i crkve koje su film i tezu da je papa zataškavao i krio pedofile u mantijama označile za udar na sve što je poljsko i zaveru protiv poljskog društva i crkve, što samo može da posluži Rusiji.

Kao odgovor na film Sejm poljskog parlamenta usvojio je deklaraciju o odbrani lika i djela sv. Jovana Pavla II a Zemaljski savjet Radiofonije i televizije, nadzorni organ za poljske elektronske medije, počeo je krajem ove sedmice prekršajni postupak da se kazni TVN24 što je dokumentarac uopšte emitovala.

"Emitovanje emisije može da predstavlja kršenje Zakona o radiofoniji i televiziji. Riječ je o zabrani propagiranja aktivnosti koje su u suprotnosti za zakonima, poljskim nacionalnim interesima i propagiranju pogleda koji vređaju moral i društveno dobro", kazao je šef tog nadzornog savjeta Maćej Švirski.

U odbranu lika i djela pape Jovana Pavla II uključile su se i Poljske željeznice koje u brzim vozovima Pendolino danas dijele papske krempite, kolač koji je najviše volio pokojni Vojtila, iz poslastičarnice u njegovim rodnim Vadovicama.

U Vadovicama će večeras biti održan i veliki koncert "Niko ne može da te zamijeni".

Bonus video: