Stoltenberg: Finska se u utorak pridružuje NATO-u; Rusija kao odgovor najavila jačanje vojnih kapaciteta

"Prvi put ćemo podići finsku zastavu ovdje u sjedištu NATO. Biće to dobar dan za bezbjednost Finske, za skandivaksu bezbjednost i za NATO u cjelini"

10785 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Finska će se pridružiti NATO-u u utorak (sjutra), biće to korak koji će tu zemlju učiniti bezbjednijom, a Alijansu jačom, poručio je Jens Stoltenberg, Generalni sekretar NATO.

"Prvi put ćemo podići finsku zastavu ovdje u sjedištu NATO. Biće to dobar dan za bezbjednost Finske, za skandivaksu bezbjednost i za NATO u cjelini", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu, a prenosi Rojters.

Istovremeno, zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško rekao je da će Rusija ojačati vojne kapacitete u svojim zapadnim i sjeverozapadnim regionima kao odgovor na očekivano pristupanje Finske NATO-u, javila je državna novinska agencija RIA.

Finska i Švedska zatražile su ulazak u NATO prošle godine kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Ali proces su zaustavile Turska i Mađarska.

Turska je u petak, ipak, ratifikovala protokol o priključenju Finske, dok i dalje odbija da odobri kandidaturu Švedske, jer tvrdi da nije otišla dovoljno daleko u obračunu onima koje Turska smatra teroristima.

Bonus video: