Stoltenberg traži da se odmah oslobodi američki novinar uhapšen u Rusiji

Stoltenberg je rekao da očekuje da će hapšenje novinara američkog Vol Strit Džornala biti razmatrano na sastanku ministara spoljnih poslova Alijase u utorak, na dan kada će Finska postati 31. članica te organizacije

4299 pregleda 11 komentar(a)
Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu, Foto: REUTERS
Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu, Foto: REUTERS

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg danas je pozvao da se odmah oslobodi američki novinar Evan Gerškovič uhapšen u Rusiji pod optužbom za špijunažu.

"Njegovo hapšenje je vrlo zabrinjavajuće. Važno je poštovati slobodu medija, prava novinara, prava da postavljaju pitanja i rade svoj posao. Zato tražimo da se on odmah oslobodi", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Stoltenberg je rekao da očekuje da će hapšenje novinara američkog Vol Strit Džornala biti razmatrano na sastanku ministara spoljnih poslova Alijase u utorak, na dan kada će Finska postati 31. članica te organizacije.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i njegov američki kolega Entoni Blinken razgovarali su juče o slučaju novinara, a to je bio jedan od njihovih sada veoma rijetkih telefonskih razgovora.

Lavrov je ponovio optužbe za špijunažu koje su ruske vlasti uputile novinaru, dok je Blinken ponovo tražio da se on odmah oslobodi i osudio "neprihvatljiv pritvor".

Lavrov je osudio "medijsku hajku" na Zapadu posle hapšenja američkog novinara.

"Neprihvatljivo je da zvaničnici Vašingtona i zapadni mediji prave pometnju s jasnom namjerom da ovoj aferi daju političku dimenziju", navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Evan Gerškovič, 31-godišnji novinar, odbacio je u četvrtak optužbe tokom saslušanja pred sudom u Moskvi, prenijela je ruska novinska agencija Tass. Određen mu je pritvor do 29. maja u zatvoru u Moskvi, a ta mjera može da se dodatno produži dok se čeka suđenje.

Bonus video: