"Nova era za rusku politiku": Uspjeh opozicije u Moskvi, trijumfovali i u Putinovoj četvrti

Među savjetnicima opozicije bio je i Vitalij Šklijarov, 41-godišnji politički konsultant koji je radio i u predsjedničkoj kampanji Bernija Sandersa prošle godine
58 pregleda 18 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.09.2017. 09:16h

Koalicija liberalnih opozicionih stranaka ostvarila je neočekivani trijumf na lokalnim i regionalnim izborima koji su u nedjelju održani u Rusiji, odnijevši pobjedu u više izbornih jedinica usred Moskve – uključujući onu u kojoj je glasao predsjednik Vladimir Putin.

Stranka Vladimir Putina Jedinstvena Rusija, koja je na vlasti već 17 godina, osvojila je većinu mjesta na izborima, ali uspjeh opozicije u središtu ruske metropole nipošto nije zanemarljiv.

Ujedinjene demokrate su osvojile 11 od 12 mjesta u četvrti Tverckaja koja se nalazi u neposrednoj blizini Kremlja, kao i 12 mjesta u četvrti Gagarinski, gdje je Putin glasao.

Među savjetnicima opozicije bio je i Vitalij Šklijarov, 41-godišnji politički konsultant koji je radio i u predsjedničkoj kampanji Bernija Sandersa prošle godine.

"Ovo je nova era za rusku politiku. Svi su šokirani, simbolično je što opozicija kontroliše četvrt u kojoj je Putin glasao", naveo je Šklijarov.

Ovo glasanje predstavlja rijedak trijumf ruske liberalne opozicije čijim je kandidatima često onemogućeno da uđu u vlast, piše Gardijan.

Ovaj put, međutim, Kremlj je odlučio da olakša izborne procedure u pokušaju da održi, kako su zvaničnici u Moskvi rekli, "najiskrenije izbore do sada".

Bonus video: