Ubistvo blogera znak da se nasilje preliva na Rusiju

Dok Moskva okrivljuje Kijev za bombaški napad u Sankt Peterburgu, ukrajinski i pojedini ruski zvaničnici tvrde da se radi o domaćem terorizmu i unutrašnjim sukobima

16644 pregleda 2 komentar(a)
Policija privodi Darju Trepovu, Foto: Rojters
Policija privodi Darju Trepovu, Foto: Rojters

Rusija je juče optužila Ukrajinu da je organizovala ubistvo poznatog ratnog blogera u jednom kafiću u Sankt Peterburgu i uhapsila mladu Ruskniju koja je na policijskom snimku priznala da je dostavila bombu koja je ubila blogera i još povrijedila 30 osoba.

Ukrajina nije priznala odgovornost za napad u nedjelju i okrivila je “domaći terorizam” za ubistvo Maksima Fomina, blogera i zagovornika ruske invazije na Ukrajinu koji je sebe nazivao Vladlen Tatarski, a ruski komentatori tvrde da je bombaški napad najnoviji znak da se nasilje povezano sa ratom u Ukrajini sve više preliva na rusku teritoriju.

Vladlen Tatarski
foto: REUTERS

Darja Trepova, 26-godišnja Ruskinja uhapšena zbog njegovog ubistva, priznala je da je donijela figuru sa likom Tatarskog koja je eksplodirala ubrzo nakon što mu ju je uručila.

Međutim, u nepotvrđenim ruskim medijskim izvještajima navodi se da je ona kazala istražiteljima da joj je smješteno, što je potvrdio i njen suprug, i da ona nije znala da se u figuri nalazi bomba.

Sa preko 500 000 sljedbenika na Telegramu, Tatarski, koji se ranije borio u Ukrajini, kombinovao je ultranacionalističke poruke sa kritikama načina na koji Moskva sprovodi “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini. Prošle godine govorio je o potrebi da “svako u Ukrajini bude ubijen i opljačkan” kako bi Rusija ostvarila pobjedu.

Ruski Nacionalni antitetoristički odbor (NAC) objavio je da su ukrajinske obavještajne službe organizovale napad uz pomoć pristalica Alekseja Navaljnog. Ta tvrdnja se vjerovatno odnosi na činjenicu da je Trepova nekada učestvovala u taktičkom glasanju protiv Kremlja koji je promovisao pokret Navaljnog, navodi Rojters. Saveznici Navaljnog, koji su napustili Rusiju, odbacili su optužbe i tvrde da je vjerovatnije da ruske obavještajne službe stoje iza ubistva.

Vladlen Tatarski
foto: REUTERS

Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, kazao je u subotu veče da je ubistvo dio “unutrašnje političke borbe” u Rusiji. “Paukovi se međusobno jedu u tegli”, naveo je on.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, okrivila je Ukrajinu rekavši da je zbog svojih aktivnosti Tatarski “navukao mržnju režima u Kijevu” i da je njemu i drugim ruskim vojnim blogerima prijećeno već duže vrijeme.

Međutim Jevgenij Prigožin, lider paravojne grupe Vagner, kazao je u audio poruci da on “ne bi okrivio režim u Kijevu”. “Mislim da je ovo djelo radikala koji nijesu povezani sa vladom”, naveo je on i dodao da je kafić u kojem se dogodio napad nekada pripadao njemu.

”Gardijan” podsjeća da je smrt Tatarskog drugo ubistvo na ruskoj teritoriji poznate proratne ličnosti. Prošlost avgusta, Darija Dugina, kćerka uiltranacionalističkog ruskog ideologa, ubijena je kada je bomba eksplodirala u automobilu koji je vozila. Rusija je optužila ukrajinsku obavještajnu službu za ubistvo, ali Kijev odbacuje umiješanost.

Bonus video: