Rusija optužila Trepovu za terorizam zbog ubistva vojnog blogera Tatarskog

Istražni komitet, koji istražuje teške zločine, saopštio je da tereti Trepovu za "teroristički akt organizovane grupe koji je prouzrokovao namjernu smrt"

11828 pregleda 3 komentar(a)
Darija Trepova danas ulazi u sud u Moskvi na saslušanje, Foto: Reuters
Darija Trepova danas ulazi u sud u Moskvi na saslušanje, Foto: Reuters

Ruski istražitelji u utorak su zvanično optužili Darju Trepovu, 26-godišnju ženu, za terorističke zločine zbog ubistva proratnog vojnog blogera Vladlena Tatarskog u eksploziji bombe u Sankt Peterburgu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tatarski, pristalica ruske invazije u Ukrajini, čije je pravo ime bilo Maksim Fomin, ubijen je u nedjelju kada je eksplozija odjeknula u kafiću u kojem je trebalo da govori.

Istražni komitet, koji istražuje teške zločine, saopštio je da tereti Trepovu za "teroristički akt organizovane grupe koji je prouzrokovao namjernu smrt".

Rečeno je da je djelovala po instrukcijama ljudi koji rade u ime Ukrajine.

Trepova je prebačena iz Sankt Peterburga u Moskvu, gdje bi tužioci kasnije u utorak trebalo da zatraže od okružnog suda u Basmanskom da joj se odredi istražni zatvor, javlja agencija Rojters.

Ruski nacionalni komitet za borbu protiv terorizma optužio je u ponedjeljak ukrajinske obavještajne službe da su organizovale ubistvo uz pomoć pristalica zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika rekao je da je napad rezultat unutrašnjeg sukoba u Rusiji.

Sudski dokumenti pokazuju da je Trepova privedena na protestu 24. februara prošle godine, na dan kada je Rusija poslala svoje oružane snage na Ukrajinu.

Suprug Trepove rekao je u ponedjeljak nezavisnom istraživačkom listu Insajder da vjeruje da joj je namješteno i da nije znao da statua sadrži eksploziv.

Tatarski se i sam borio u Ukrajini za separatističke snage, a takođe je služio kaznu u Ukrajini zbog pljačke banke.

Prošle godine, u video snimku snimljenom na ceremoniji u Kremlju povodom ruske jednostrane aneksije četiri ukrajinska regiona, rekao da Rusija treba da "ubije sve" i "sve opljačka" u Ukrajini.

Bonus video: