Premijer Španije: Evropa mora da se reindustrijalizuje

Španski premijer je rekao da EU treba da dopre do ključnih regiona kao što su Karibi i Latinska Amerika, kao i do zeemalja u svom južnom susedstvu - Alžira, Libije, Egipta, Izraela, Libana i Jordana

2400 pregleda 0 komentar(a)
Sančez i Hristodulidis na konferenciji za medije u Nikoziji, Foto: REUTERS
Sančez i Hristodulidis na konferenciji za medije u Nikoziji, Foto: REUTERS

Evropa mora da se reindustrijalizuje da bi postala samodovoljnija i manje zavisna od trećih zemalja u pogledu energije i ključnih sirovina, rekao je danas španski premijer.

Premijer Pedro Sančez rekao je poslije razgovora sa kiparskim predsjednikom Nikosom Hristodulidisom u glavnom gradu Kipra da Evropa treba da bude "strateški autonomna", posebno zbog ruskog rata u Ukrajini.

Sančez, čija zemlja 1. jula preuzima rotirajuće predsjedavanje Evropskom unijom, rekao je da manje oslanjanje na druge u odbrani, kao i za visokotehnološku opremu kao što su poluprovodnici i mikročipovi, ne znači povratak u stanje ekonomskog protekcionizma.

Španski premijer je rekao da EU treba da dopre do ključnih regiona kao što su Karibi i Latinska Amerika, kao i do zemalja u svom južnom susjedstvu - Alžira, Libije, Egipta, Izraela, Libana i Jordana.

Samit EU i zemalja takozvanog južnog susjedstva zakazan je za decembar.

Sančez je smanjenje upotrebe uglja u proizvodnji energije nazvao "apsolutnim prioritetom" Evrope, kao i uravnoteženje cijene energije između proizvođača i potrošača.

Hristodulidis je rekao da su se on i Sančez složili da traže alternativne energetske puteve i da podstaknu zaokret EU ka "zelenoj" energiji. Kipar, Grčka i Izrael slažu se da bi istočni Mediteran sa svojim značajnim nalazištima prirodnog gasa mogao biti energetska alternativa za EU.

Hristodulidis je rekao da je "konačno došlo vrijeme" da EU postigne sveukupni sporazum o rješavanju pitanja migracija, što je ključno pitanje i za Španiju i za Kipar kao zemlje "na prvoj liniji" priliva stranaca.

Bonus video: